Prvním zájemcem o prezidentské křeslo, který už stihl nasbírat 50 tisíc podpisů potřebných ke kandidatuře, je expremiér Miloš Zeman.

Celkem 50 216 podpisů pro něj za zhruba dva měsíce opatřila Strana práv a občanů Zemanovci. "Naše mise byla splněna. A další podpisy stále přibývají," oznámil v úterý předseda strany Vratislav Mynář.

Miloš Zeman zároveň potvrdil, že se definitivně rozhodl účastnit boje o prezidentský úřad.

Podpisy bude sbírat do poslední chvíle

Aby vyšli vstříc všem, kteří volají do stranického sekretariátu a chtějí Miloše Zemana svým podpisem podpořit, budou prý Zemanovci pokračovat ve sbírání podpisů do poslední možné chvíle.

Bývalému předsedovi sociálních demokratů přitom již dříve podepsalo nominaci deset senátorů. To by mu ke kandidatuře stačilo.

Zeman podmiňoval svou účast ve volebním klání přijetím zákona o přímé volbě hlavy státu a důvěrou občanů vyjádřenou peticí, kterou by několikanásobně vyšším počtem podpisů výrazně nezastínil jiný kandidát.

V úterý Zeman připomněl, že ostatní kandidáti podpisy ještě ani nezačali shánět. Jen šéfka strany Suverenita Jana Bobošíková oznámila, že jich má k dispozici 12 tisíc.

Zeman se představí v krajských městech

V létě otevře Miloš Zeman svou kancelář. Její tým doručí do tří milionů domácností jeho "životní příběh" a kandidát navštíví všechna krajská města.

Zeman počítá také s účastí v rozhlasových a televizních diskusích. Zopakoval svou dřívější nabídku, že 50 procent času v médiích, na který má kandidát zákonný nárok, poskytne soupeřům, kteří za sebou budou mít podporu 50 tisíc podpisů. Ti by s ním potom měli vést dialog o problémech občanů.

Autobus Zemák, se kterým vyhrával parlamentní volby, Miloš Zeman tentokrát nevyužije. V prezidentské kampani se nechce výrazně vyhraňovat vůči soupeřům a právě k tomu podle něj Zemák sloužil.

Klausův tajemník i první kosmonaut

Kromě Miloše Zemana a Jany Bobošíkové se o prezidentský úřad zřejmě utkají bývalý předseda úřednické vlády Jan Fischer, který zatím v průzkumech volebních preferencí vítězí, místopředseda ČSSD Jiří Dienstbier, šéf TOP 09 a ministr zahraničí Karel Schwarzenberg a tajemník prezidenta republiky Ladislav Jakl.

Jako poslední oznámil úmysl kandidovat Vladimír Dlouhý, který byl ministrem průmyslu a obchodu ve vládě Václava Klause.

Kandidáty stále vybírají také občanští demokraté a komunisté.

V primárkách ODS spolu soupeří europoslanec Evžen Tošenovský a místopředseda Senátu Přemysl Sobotka. Ten zatím vede. Předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová kandidovat odmítla.

Komunisté, u kterých se v kuloárech nečastěji hovoří o europoslanci a prvním evropském kosmonautovi Vladimíru Remkovi, se rozhodnou v září.

Přímá volba hlavy státu by se měla konat příští rok v únoru.