Firmám se budou do roku 2021 zvyšovat poplatky za znečišťování ovzduší. Prezident Václav Klaus podepsal v úterý nový zákon o ochraně ovzduší, který s tím počítá. O rozhodnutí prezidenta informoval jeho mluvčí Radim Ochvat.

Velcí znečišťovatelé mají za emise prachu platit od příštího roku 4200 korun za tunu do roku 2016, poté by se měly poplatky zvyšovat až do roku 2021 na výsledných 14 700 korun. Mírněji se mají zvýšit poplatky za vypouštění oxidu siřičitého, oxidů dusíku a za emise těkavých organických látek.

Od poplatků ale budou osvobozeny firmy, pokud by na nich měly zaplatit méně než 50 000 korun. Platit tak přestane zhruba 90 procent hlavně malých nebo středně velkých firem, neboť nyní limit představuje pouze 500 korun. Podle kritiků budou od poplatků osvobozeny nejen drobné provozovny v rámci snížení byrokratické zátěže, ale také uhelná elektrárna Prunéřov nebo zařízení ocelářské společnosti Arcelor Mittal.

Sněmovna se původně proti vládnímu návrhu postavila a navrhovala poplatky do deseti let zrušit. Senát ale poplatky navrhl podle původní vládní verze a sněmovna napodruhé zákon schválila. Proti návrhu protestoval Svaz průmyslu a dopravy a Svaz chemického průmyslu.

Norma také zavádí povinné revize kotlů na tuhá paliva, které lidé budou muset podstoupit každé dva roky. První revize by měli podstoupit nejpozději do roku 2016 pod hrozbou pokuty až 20 000 korun. Zákon má také umožnit obcím vymezit nízkoemisní zónu a zakázat do nich vjezd zastaralým automobilům pod podmínkou zajištění objízdné trasy. Týkat se to má hlavně velkých měst, lázní nebo obcí v chráněných územích.

Klaus loni vetoval novelu zákona o ochraně ovzduší, která měla dát radnicím pravomoc vymezit ve městech a obcích zóny, do nichž nebudou moci vjíždět starší automobily, které nesplňují určité emisní limity.