Prezident Václav Klaus ve středu jmenoval ministrem školství, mládeže a tělovýchovy nestraníka Petra Fialu. Prorektor brněnské Masarykovy univerzity střídá v čele ministerstva Josefa Dobeše (VV), který z funkce odešel na konci března.

"Věřím, že se tato významná funkce touto cestou dostává do správných rukou," řekl Klaus, který v minulosti Dobeše, často odbornou veřejností kritizovaného, označil za nejlepšího novodobého ministra školství.

Fialovi prezident popřál, aby se mu v jeho nelehké funkci dařilo, aby navázal na to, co se ve školství v minulé době podařilo vykonat a aby k tomu i on něco užitečného přidal.

Fiala: Úkol přijímám s pokorou

"Jsem si velmi dobře vědom vážnosti úkolu, který na sebe beru a který přijímám s velkou pokorou," reagoval Fiala.

Podotkl, že školství v současnosti čelí mnoha výzvám a problémům. "Jsem poslední, kdo by si myslel, že může všechny vyřešit, ale slibuji, že funkci budu vykonávat z plných sil," řekl. Dodal, že do výkonu ministerského úřadu hodlá vložit všechny své znalosti a zkušenosti.

Prezident i Fiala také připomněli, že ve stejném sále Pražského hradu už hlava státu brněnskému profesorovi dvakrát předávala jmenovací dekret rektora Masarykovy univerzity.

Nového člena vlády uvedl do funkce na ministerstvu premiér Petr Nečas (ODS).

Ministr po měsíci bezvládí

Na nestraníku Fialovi, který je od loňska vědeckým poradcem premiéra, se shodly obě vládní strany. Fiala ve funkci nahradí Dobeše, a po měsíci tak ukončí "bezvládí" na ministerstvu obtěžkaném potížemi.

Neslibuju zázraky

Fiala už v pondělí v tiskovém prohlášení uvedl, že neslibuje zázraky a že jeho prvním cílem ve funkci bude stabilizace úřadu. Čeká jej ale řada dalších problémů.

Do funkce nastoupil v den, kdy odstartoval druhý ročník kritizovaných státních maturit. Musí také nastartovat čerpání z evropských fondů a ještě letos vzít školám 2,5 miliardy korun. Poradit si musí i s rozpracovanou reformou vysokých škol, kterou ještě jako rektor kritizoval. Změnit musí také financování regionálního školství.

Politolog Fiala byl do roku 2011 rektorem brněnské Masarykovy univerzity, pak působil na škole jako prorektor.