Policie požádala Poslaneckou sněmovnu o to, aby vydala k trestnímu stíhání hodonínského poslance Věcí veřejných Otto Chaloupku. Chce ho stíhat pro podezření z přijetí úplatku. Informovala o tom předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová (ODS).

"Žádost o vydání je formulována ve vztahu k asistentovi pana poslance Chaloupky. Jemu vyplácel peníze a ten asistent mu část z nich vracel zpět. Tím se mohl podle policie pan poslanec Chaloupka dopustit trestného činu přijetí úplatku," řekla IHNED.cz předsedkyně sněmovny Němcová.

Chaloupka patří k poslancům, o nichž se spekulovalo, že by mohl přestoupit do platformy Karolíny Peake. Ze Spojených států nakonec ale vzkázal, že zůstává ve VV. Policie přišla se svým požadavkem právě v době vládní krize, rok po podání trestního oznámení, které učinil již bývalý asistent Vratislav Vařejka.

Poslanec tehdy přijetí peněz nepopíral, údajně šlo ale o dohodu, že dvě třetiny platu asistenta půjdou na financování stranické volební kampaně, úhradu služeb a charitativní akce strany. Vařejka prý ale pojal podezření, že si šéf nechává peníze jen pro sebe. Začal si proto společná setkání tajně nahrávat.

Vydání předjedná výbor

Policie požádala o Chaloupkovo vydání v pátek. Němcová uvedla, že žádost předala mandátovému a imunitnímu výboru. Výbor by měl doporučit sněmovně, zda má poslance ke stíhání vydat, nebo ne. O vydání se rozhoduje na plénu.

Informaci potvrdil také mluvčí protikorupční policie Jaroslav Ibehej. "Mohu pouze sdělit, že jsme požádali o vydání poslance Věcí veřejných v souvislosti s podezřením z korupce, a to na základě trestního oznámení jeho asistenta," sdělil Ibehej s tím, že další podrobnosti nebude zveřejňovat.

Koalice ODS-TOP09-Peake získala sněmovní většinu. Našel se další odpadlík - čtěte ZDE

Sněmovna vydala v tomto volebním období k trestnímu stíhání bývalého předsedu poslanců VV Víta Bártu a jeho někdejšího spolustraníka Jaroslava Škárku. Soud už je oba stačil zatím nepravomocně odsoudit. Poslanci naopak nevydali k trestnímu stíhání poslance ČSSD Stanislava Humla (dříve VV), kterého policie vinila ze zmanipulování znaleckého posudku.

Od roku 1993 do loňského roku sněmovna na žádost policie vydala ke stíhání 15 poslanců.