Brífink předsedů tří koaličních stran – občanského demokrata Petra Nečase, šéfa TOP 09 Karla Schwarzenberga a Radka Johna z VV – byl v neděli po hodinovém jednání o budoucnosti vzájemné spolupráce krátký.

Premiér Petr Nečas pouze oznámil, že se s ostatními předsedy dohodli na ukončení koaliční smlouvy k 27. dubnu. Formálně jejich krok bude muset ještě v úterý potvrdit jednání ve formátu K9.

"Zároveň jsme se shodli, že všechna přijatá vládní usnesení do 11. dubna zůstávají platná," uvedl ministerský předseda. Znamená to, že strany mají ve sněmovně dál prosazovat dohody na rozpočtových škrtech.

Znamená to, že poslanci VV by ve sněmovně měli podpořit například zvýšení DPH, nižší valorizaci důchodů a zavedení zápisného na vysokých školách i v případě, že Věci veřejné už nebudou vládní stranou.

Současnou vládní krizi odstartovala vicepremiérka a bývalá místopředsedkyně VV Karolína Peake, která v úterý vystoupila ze strany. K ní se následně přidalo dalších pět poslanců z její bývalé strany s tím, že chtějí podporovat současnou Nečasovu vládu.

Premiér následně vyslovil podmínku, že jeho kabinet bude dál vládnout v případě, pokud mu Peake do pondělí předloží seznam deseti poslanců, kteří jej budou podporovat. Peake proto shání další politiky ve sněmovně, kteří se k ní přidají.

V rozhovoru v nedělním pořadu Otázky Václava Moravce vicepremiérka Karolína Peake připustila, že případný nový poslanecký klub dosud deset členů nemá. Přiznala rovněž, že se snaží znovu přesvědčit bývalého člena ODS Martina Doktora, aby do klubu vstoupil.

O definitivním ukončení koaliční smlouvy s TOP 09 a Věcmi veřejnými rozhodne v pondělí výkonná rada občanských demokratů.