Soudce Jan Šott vynesl v české justici dosud nevídaný rozsudek.

Šéf poslanců a faktický šéf Věcí veřejných Vít Bárta si za uplácení poslanců své strany od soudu odnáší trest 18 měsíců s podmíněným odkladem na 30 měsíců. Úplatku se měl dopustit tím, že zákonodárcům VV poskytoval bezúročné půjčky.

Soud shledal vinným i poslance VV Jaroslava Škárku, který úplatek oznámil. Za to, že se Bártu snažil cíleně zdiskreditovat, má jít na tři roky do věznice s dozorem a soud mu na deset let zakázal být poslancem.

Rozsudek není pravomocný, oba obžalovaní se proti němu odvolali k pražskému městskému soudu.

Bárta po rozsudku potvrdil, že se vzdá funkce předsedy poslaneckého klubu VV a pozastaví své členství ve straně. Na otázku, zda se vzdá i poslaneckého mandátu, neodpověděl. Škárka se chce otázkou, zda zůstane poslancem, zabývat až po vynesení pravomocného rozsudku.

Věci veřejné se dohadují, kdo by měl vést stranu, kterou opouštějí voliči. Pozice stávajícího šéfa strany Radka Johna se otřásá, o slovo se hlásí místopředsedkyně VV Karolína Peake. Kdo véčkaře povede, by mělo být známo do konce června.

Dění ze stranických jednání jsme vám zprostředkovali v on-line reportáži.

On-line reportáž

On-line reportáž byla ukončena
09:33

Vážení čtenáři, vítáme vás u dnešního on-line zpravodajství. Podobně jako v předcházejících týdnech budeme sledovat, jak dopadne soud s šéfem poslaneckého klubu VV Vítem Bártou a poslancem Jaroslavem Škárkou.

Zprostředkujeme vám i jednání výkonné rady a grémia Věcí veřejných.

09:42
Co se dnes čeká

Rozsudek nad Vítem Bártou, obžalovaným z uplácení poslanců, a Jaroslavem Škárkou, který měl údajně úplatek přijmout, vynese soudce Obvodního soudu pro Prahu 5 Jan Šott v 10 hodin. Žalobkyně Hana Vrbová pro ně požaduje podmíněné tresty, obhájci trvají na jejich nevině.

Ve 13.00 se sejde výkonná rada Věcí veřejných a o dvě hodiny později grémium strany. Rozhodovat má například o předčasných nových volbách vedení strany či o jméně nového ministra školství.

09:45
99 slov Lucie Tvarůžkové

Co si o kauze myslí zástupkyně šéfredaktora deníku Hospodářské noviny:

Nechceme o české politice kreslit komiksy. Nechceme velké vize politických představitelů naší země zestručňovat do bublin. Nechceme váhat a volit na titulní straně Hospodářských novin mezi titulky Past na veverky, Bárta X a U Waterloo. Nechceme. Ale někdy nám to, co se děje kolem nás, nedává žádnou jinou možnost. Pátek třináctého má dnes historickou příležitost rehabilitovat se. K tomu, abychom ho do budoucna považovali za šťastný, nepotřebujeme vidět Víta Bártu za mřížemi. Bude nám stačit, když mu dojde, že bez ohledu na rozsudek nemají lidé jeho typu co dělat v politice, a odejde z ní. Pak se totiž pátek třináctého stane dnem, kdy jsme mohli znovu začít doufat, že politika je věc veřejná, a ne bublina.

09:55
Obvinění zatím nedorazili

Soud s Vítem Bártou a Jaroslavem Škárkou sleduje reportér HN Vojtěch Blažek.

Líčení začíná až za 10 minut, soudní síň je plná novinářů. Vít Bárta ani Jaroslav Škárka zatím nedorazili.

09:59
Čaroděj Babák chce slyšet rozsudek
Rozsudek si právě přišel poslechnout i poslanec Michal Babák - podle nahrávek "čaroděj" s vnitrostranickým účetnictvím. A jeden ze svědků, který potvrdil, že Bárta neuplácel, ale že jen půjčoval poslancům peníze.
10:01
Soud zajímá i režiséra Olmera
K soudu přichází Vít Bárta. A v závěsu za nim - jako divák - režisér Vít Olmer.
10:01
Soudce vyhlašuje rozsudek

Obžalovají a ostatní veřejnost v soudní síni stojí a vyčkávají na verdikt soudce. Ten nyní čte důvody obžaloby, shrnuje, čeho se podle státní zástupkyně dopustili.

10:04
Bárta je vinen

Dostal podmíněný trest 18 měsíců s odkladem na 30 měsíců.

10:05
Škárka je vinen z podvodu

Škárka byl odsouzen nepodmíněně do věznice na tři roky.

10:06
Zásah justiční stráže

V jednací síni se rozezněl hlas nespokojeného návštěvníka. "To je v prd.., jako před 23 lety," rozčiloval se muž, než ho vyvedla justiční stráž.

10:09
Kalousek: nebudu to komentovat

Místopředseda TOP 09 a ministr financí Miroslav Kalousek odmítl verdikt soudu komentovat.

10:11
Soudce: Škárka je podvodník

Bárta byl odsouzen za korupci, Škárka ale za podvod. Soudce Jan Šott prohlásil, že Škárka od Bárty vylákal 170 tisíc s tím, že půjde o půjčku. Pak ale částku použil proti němu - aby ho očernil. "Skutečným úmyslem bylo Bártu poškodit," říká Šott.

10:13
Detektor lži soud neuznal
Soudce Jan Šott říká, že nepřipustil jako důkaz test na detektoru lži, který postupila poslankyně Kristýna Kočí. Kočí testem neprošla.
10:15
"Soud nestál před tím, jestli jedné ze stran uvěří nebo neuvěří, ale jestli je verze obhajoby zcela jasně prokázána," říká soudce Šott. Podle něj nebyl v procesu spor o to, že peníze Bárta poslancům Kočí a Škárkovi poskytl. "Bylo ale třeba posoudit, jestli šlo o půjčky, nebo o úplatky."
10:16
Kočí ani Škárka nenakládali s penězi jako s půjčkou
"Z chování Kočí i Škárky je zcela zřejmé, že ani jeden z nich s penězi od začátku nenakládal jako s půjčkou," říká Šott.
10:17
Šott rozbíjí obhajobu
"Soud vylučuje možnost, že by Kočí a Škárka v dobré víře požádali o půjčku, převzali ji a pak by chtěli Bártu křivě obvinit," rozbíjí soudce Šott obhajobu Víta Bárty.
10:18
Škárka nesmí být 10 let poslancem

Soudce Jan Šott kromě nepodmíněného tříletého trestu pro Jaroslava Škárku mu zároveň zakázal 10 let vykonávat práci poslance.

10:19

"Je otázka, jestli by Vít Bárta poskytl v takové situaci půjčky svým názorovým odpůrcům," hodnotí Šott verzi Víta Bárty, že si od něj Škárka a Kočí půjčili, aby ho pak mohli nařknout z úplácení. A to v situaci, kdy se vyhrocoval spor mezi nimi a Bártou.

10:21
Stanjura: Doufám, že se Bárta vzdá funkcí

"Respektuji rozsudek, politiku nepřísluší, aby komentoval výrok nezávislého soudu," řekl serveru IHNED.cz předseda poslaneckého klubu občanských demokratů Zdeněk Stanjura. "Předpokládám, že pan Bárta odejde z poslanecké sněmovny, jak deklaroval včera, a že se vzdá i jiných funkcí."

Problém v setrvání koalice nevidí. "Ale kdyby pan Bárta neodešel, bylo by pokračování koalice problematické."

10:22
Škárka lhal ohledně jmenování šéfa ŘSD

"Škárka jednoznačně lže," tvrdě hodnotí soudce Šott.

Prokázalo se to, když mluvil o tom, že ho Bárta přemlouval, aby podpořil nového šéfa Ředitelství silnic a dálnic v Karlovarském kraji. A že mu za to nabídl úplatek. Soudce ale dokázal, že nový ředitel, Bártův favorit, byl jmenován dřív, než na kdy Škárka načasoval "korupční" schůzku.


10:23
Nahrávka byla podvrh

Předložil podvrženou nahrávku, říká soudce Jan Šot o Škárkovi. "Znalecký posudek ukázal, že nahrávka, která měla dokazovat, že mu Bárta předal peníze, byla ve skutečnosti pořízena úplně jindy," uvedl v rozhodnutí soudu.

10:26

"Na nahrávce jsou jasně slyšet slova Jaroslava Škárky, který odpovídá: Dobré ráno," připomíná soudce Šott. Přitom Škárka tvrdil, že úplatek dostal v Bártově kanceláři pozdě večer.


"Je to jednoznačný podvrh. Což dokládá Škárkovu absolutní nevěrohodnost," říká Šott.

10:27
Dienstbier: Rozsudek mne nepřekvapil

"Mě rozsudek úplně nepřekvapuje, byla to reálná možnost, jak by to mohlo dopadnout, ale mě spíš než trestně-právní rovina věci mě zajímá politická rovina. A tam bez ohledu  na trestní kauzu bylo zjevné, jakým způsobem Vít Bárta kontroloval VV, a že se ve VV zneužívala politika k získání ekonomického vlivu. Je to důkazem, že se privatizuje politika a VV byly od začátku projektem ABL na ovládnutí politické a ekonomické moci. Takové strany by neměly na české politcké scéně působit. Rozsudek je jen určitým završením toho děje. Momentálně považuji celou vládu za neudržitelnou, zejména, pokud by se měla opírat o polomafiánský projekt jako jsou VV," řekl serveru IHNED.cz místopředseda ČSSD Jiří Dienstbier.

10:30
Gazdík: Oba by měli neprodleně složit mandát

"Rozhodnutí soudu vítám, věřím že to je první signál, že se politická situace u nás začíná vracet k normálním poměrům. Myslím si, že pan Bárta i pak Škárka by měli neprodleně v řádu hodin složit poslenecký mandát. Nedovedu si předstvit, že by zůstali ve funkcích poslanců, když jsou pravomocně odsouzeni.Jejich odchod je jediným možným řešení situace."

10:32
Hodinky si Škárka překryl rukávem

Soudce nevěří, že špatnou kvalitu nahrávky způsobily rušičky v Bártově pracovně. Znalci prokázali, že hodinky se skrytou kamerou měl jednoduše překryté rukávem - proto nahrávce nebylo pořádně rozumět.

10:33
Expert: Zakázat poslancování soud nemůže

Pokud Jaroslav Škárka nastoupí do vězení, nemůže mu být poslanecký mandát odejmut, reagoval na verdikt soudu ústavní právník Jan Kysela.

"Důvody zániku mandátu jsou vypočtené v Ústavě a není možné je rozšiřovat zákonem, ani trestním zákonem. Pokud vůbec připadá trest zákazu činnosti poslance, nemůže vést k zániku mandátu," prohlásil.

10:35
Lže a manipuluje s důkazy, říká soudce o Škárkovi
Soudce připomíná, že Škárka novinářům ještě před vypuknutím aféry řekl, že dostává od Bárty 55 tisíc. Podle soudce tedy bylo běžné, že si Škárka od Bárty bral peníze. Novinářům později tvrdil, že to bylo za výkon místopředsednické funkce VV, u soudu pak mluvil o "mystifikaci" novinářů. "Předváděl mediální kotrmelce v době, kdy měl jít na policii ohlásit úplatek.
"Škárka od začátku u soudu lže a manipuluje s důkazy." říká Šott.
10:37
Ironie ve tváři Škárky, u Bárty mrtvolný výraz

Vít Bárta poslouchá rozsudek soustředěně s kamennou tváří, opřený o stěnu. Vedle něj sedící Jaroslav Škárka se občas ironicky usměje, nevěřícně kroutí hlavou a radí se se svým advokátem.

10:42
Na oznámení úplatku měl dost času

Škárka peníze dostal, ale úplatek neoznámil. Udělal to, až se po několika dnech vrátil z poslanecké cesty do Kazachstánu. Hají se tím, že nestíhal jít na policii. "Působí to téměř legračně. Měl na oznámení úplatku dost času," říká soudce Šott.

10:42
Kočí připravovala puč, myslí si soudce

"Výpověď Kristýny Kočí soud hodnotí jako velice nevěrohodnou," říká Šott.

Soudce připomíná, že Kočí na jedné tajné nahrávce jasně mluví o tom, že "má na účtě 190 milionů na novou stranu" a vyjmenovává poslance, kteří by založili novou stranu proti Bártovi. Tedy že tím potvrzuje Bártovu verzi, že Kočí připravovala ve straně puč.
10:43
Jindřich Šídlo na Twitteru
10:48
Legendární nahrávka
Kočí před soudem tvrdila, že nahrávkou možná někdo manipuloval Soudce tomu nevěří: připomíná, že nahrávka je už legendární, vznikla o ni i divadelní hra (na níž chce navíc Kočí uplatnit autorská práva) - takže Kočí měla dost času proti nevěrohodnosti nahrávky protestovat. Což neudělala.
Divadelní představení, které nahrávku využilo, si můžete osvěžit ZDE
10:53
Kočí lže, tvrdí soudce

Kristina Kočí, která patřila mezi hlavní svědky procesu s Vítem Bártou a Jaroslavem Škárkou, podle soudce lhala.

"Kočí lže, že nikdy neměla úmysl rozštěpit poslaneckých klub Věcí veřejných," říká soudce Šott. "Tvrzení Kočí, že na nahrávce vykládala nesmysly, je zcela nevěrohodné," říká soudce. Navíc to celé podle něj zásadně znevěrohodňuje Kočí jako klíčovou svědkyni proti Bártovi.

10:56
Místo na policii, k advokátovi?

Soudce připomíná další nevěryhodný moment: Kočí neohlásila hned úplatek na policii, ale 500 tisíc uložila v advokátní úschově. Oficiálně uvedla, že jde o peníze na běžné výdaje - ne o korupční obálku. Kočí u soudu tvrdila, že byla v šoku a hysterická. A že hledala postup, jak úplatek ohlásit, aniž by se o tom Bárta dozvěděl.

10:57
Nesrovnalosti ve výpovědi Kočí

Kočí tvrdila, že se bála úplatek oznámit - věřila, že Bárta má vliv na policii. "Pokud Kristýna Kočí na jedné straně nahrávala Víta Bártu a na druhou stranu říká novinářům, že si Bárta jde pro obálku. Nezdá se věrohodné, že by pak obálka i pro ni vyvolala hysterickou reakci."

Podle soudce nebyla žádná překážka, která by bránila Kočí podat trestní oznámení.

11:04
Obžalovaní poslouchají rozsudek už hodinu

Odůvodnění rozsudku, v němž soudce vyměřil Vítu Bártovi za podplácení 18 měsíční podmínku s 30 měsíčním odkladem a Jaroslavu Škárkovi tři roky vězení, trvá už hodinu.

11:06
Maršálková byla blízko Kočí a Škárkovi


Soudce zpochybňuje svědkyni Alenu Maršálkovou, pobočnici Kristýny Kočí, která pomáhala Kočí s klopotným nahlášením úplatku. Maršálková totiž byla v těsném kontaktu jak s Kočí, tak i se Škárkou, jemuž soudce absolutně nevěří.

11:09
Bárta peníze nabízel

Soudce Šott věří mnoha svědkům, kteří u soudu vypověděli, že Bárta skutečně poslancům nabídl půjčky - v době, kdy jim klesly platy a poslanci si stěžovali, že nevyjdou. "K takovém nabídce jednoznačně došlo," říká.

Kristina Kočí toho mohla využít. Na jedné ze schůzek řekla, že by se půjčka dala "mediálně přetočit". Což potvrdila podle soudce řada svědků. Opět to podle soudce nesvědčí o tom, že by Kočí byla po předání obálky hysterická a nevěděla, co si počít.

11:12
Nebyly to půjčky, ale úplatek

Soudce začíná mluvit o Bártovi, který od začátku opakuje, že poslancům jen půjčoval. "Nešlo o půjčky, ale o úplatek ve formě půjček. Mohlo to být poslanci chápáno tak, že si je tímto zavazuje," říká Šott.

11:13
Týdeník "otevřel" svou reportáž

Týdeník Respekt, jehož redaktoři na úplatky ve Věcech veřejných přišli, výjimečně zpřístupnil celou reportáž k této kauze.

Přecíst si ji můžete ZDE

11:15
Škárkův exasistent: Rozsudek je objektivní

Krajský tajemník Věcí veřejných a bývalý poslanecký asistent odsouzeného Jaroslava Škárky Martin Ščepka, považuje rozhodnutí soudu za objektivní. "Především v případě pana Škárky, pro kterého jsem pracoval jako asistent, ho považuji za adekvátní."

Ščepka má v případě, že se Škárka vzdá mandátu, jeho nástupcem v poslanecké sněmovně.

11:20
Škárkovi hrozí další obvinění

"Škárka vylákal od Víta Bárty pod záminkou půjčky 170 tisíc, aby je použil k jeho diskreditaci," shrnuje soudce. Zároveň upozorňuje, že by policie mohla Škárku ještě začít stíhat za křivé obvinění.

11:21
Němcová: Výše trestu pro Škárku je překvapením

Předsedkyně sněmovny a místopředsedkyně ODS Miroslava Němcová byla podle svých slov překvapena výš trestu, která byla vyměřena Škárkovi. "Celý soud mi připadal nejzajímavější tím, že se poměrně nedůveryhodnou svědkyní stala nakonec Kristýna Kočí," řekla serveru IHNED.cz.


Je přesvědčena, že oba odsouzení politici, byť nepravomocně, by se měli vzdát mandátů. "Pokud vím, pan Bárta prohlásil, že z politiky odejde, i pokud bude odsouzen nepravomocně. Myslím, že by to bylo nejčistší a nejrozumnější řešení," dodala.

"Nemůžu říci, že odsouzením jednoho jsou vinni všichni. Že strana nebyla připravena na zvládnutí své role jak ve sněmovně, tak ve vládě, se ukázalo v mnoha případech. Ale říct, že by kvůli tomuto rozsudku celá strana byla odsouzena k tomu, že by neměla existovat, si netroufám."

11:25
Soudce naznačuje, jak rozhodoval
Odůvodnění rozsudku sleduje přímo v soudní síni reportér HN Vojtěch Blažek:
Soudce dává nahlédnout do svého uvažování nad Bártovými půjčkami. Podle zákona totiž může být úplatkem cokoli, co přinese nějaké obohacení - třeba i protislužba nebo právě půjčka. Například připomíná, že úplatkem podle judikatury Nejvyššího soudu může být i termo taška značky Lídl se šesti lahvemi, kterou dostal policista.
11:28
Šlo o úplatek, nebo o nezištnou přátelskou pomoc? ptá se Šott. Nabídka byla určena všem poslancům, i těm, se kterými se Bárta nepřátelil. Na nabídku došlo ve chvíli, kdy Bárta potřeboval poslance jednotné - mělo se tehdy rozhodovat o důležitých vládních reformách.
"V žádném případě to nebyly přátelské půjčky," říká Šott.
11:29

"Přijímání zákonů je dáno Ústavou a jednacím řádem sněmovny. Tento proces se obžalovaný Bárta pokusil narušit."

11:29
Klaus rozhodnutí soudu hodnotit nechce

Prezident Václav Klaus nebude podle svého mluvčího hodnotit rozhodnutí nezávislého soudu nad šéfem poslaneckého klubu vládních Věcí veřejných Vítem Bártou a poslancem Jaroslavem Škárkou.

"Prezident republiky v žádném případě nebude toto konkrétní rozhodnutí soudu hodnotit. Naše soudnictví je na politice nezávislé a žádného politika ani prezidenta nemá poslouchat. Prezident republiky považuje za potřebné říci, a je to z jeho strany výrok spíše o politice než o soudnictví, že je smutný z toho, že se v naší politice rozmáhají praktiky, kdy se místo formulace a prosazování myšlenek a hlasováním o nich bojuje uplácením, odpoleslechy, vzájemným udáváním se a soudy. Takto se politika dělat nedá," tlumočil prezidentův názor jeho mluvčí Radim Ochvat.

11:32
Bárta věděl, že poslanci jsou na něm závislí
"Půjčku při rozhodování o zákonu, který by mohl být přijat nebo změněn, je nutné považovat za korupční jednání," říká soudce. Bárta si podle něj musel být vědom, že si takhle zavazoval jednotlivé poslance.
"Byli na něm více či méně ekonomicky závislím" hodnotí Šott.
11:33
Bárta i Škárka se odvolali

Advokáti Víta Bárty i Jaroslava Škárky se proti rozhodnutí soudu přímo na místě odvolali. Rozsudek tak není pravomocný, rozhodovat bude krajský soud. Žalobkyně si vzala lhůtu na rozmyšlenou.

11:34
Soudní líčení skončilo

Soudce Jan Šott ukončil líčení. Odsouzený Jaroslav Škárka, kterého soud poslal za podvod na tři roky do vězení, se k němu odmítl vyjádřit. "Nebudu to komentovat," řekl při odchodu od soudu.

11:35
Bárta vychází se soudní síně

Vít Bárta, kterému soud za uplácení bývalých straníků uložil podmíněný trest, je v obležení novinářů, snaží se vyjít ze soudní síně, za ním jde jeho manželka Kateřina Klasnová. Ani on se k rozsudku nevyjádřil.

11:40
Proč dostal Bárta jen podmínku?


Bárta přiznával, že peníze rozdával - ale že nevěděl, že to může být trestný čin. "Jeho přiznání velmi přispělo k objasnění věci. Proto je trest na spodní hranici," říká soudce.

V Bártův prospěch svědčilo také to, že nebyl nikdy trestaný a Kočí a Škárka na něj nalíčili past: převrátili půjčku v úplatek. Vážné ale na druhou stranu podle soudce je, že si vysoký politik takhle zavazoval poslance.

11:41
Pro Škárku soudce polehčujících okolností moc nenašel

A teď trest pro Škárku: jedinou polehčující okolností je, že nebyl nikdy trestán. "Ale tím výčet končí," říká Šott.

Škárka obvinil Bártu proto, že ho chtěl očernit a chtěl se vyšvihnout do nejvyšších pater politiky.

11:43
Zákaz 10 let usednout ve sněmovně
Kromě vězení má Škárka ještě další trest: nesmí 10 let, tedy nejdelší možnou dobu, kandidovat na poslance.
"Jeho jednání bylo natolik hanebné, že je mu potřeba zamezit v dalších funkci poslance," tvrdě vysvětluje soudce.
11:50
Bárta: Pozastaví si členství ve straně

Šéf poslanců vládních Věcí veřejných Vít Bárta po vynesení rozsudku řekl, že pozastaví členství ve Věcech veřejných a rezignuje na post šéfa poslaneckého klubu strany.

O opuštění sněmovny nemluvil.

11:52
O Kočí by se měla zajímat policie, říká soudce

Nezařazená poslankyně Kristýna Kočí (dříve VV) se podle soudce Obvodního soudu pro Prahu 5 Jana Šotta mohla dopustit podvodu, když přijala od nynějšího předsedy poslanců Věcí veřejných (VV) Víta Bárty půjčku a chtěla ji proti němu použít.

Policie by se tím měla zabývat, zvážit by podle soudce měla i to, zda Kočí a poslanec Jaroslav Škárka (dříve VV) nespáchali trestný čin křivého obvinění.

11:54
Paroubek: Rozhodnutí jako ze Zimbabwe

Za příklad třídní spravedlnosti na úrovni Zimbabwe považuje předseda Národních socialistů - levice 21. století (LEV 21) Jiří Paroubek soud s poslancem Jaroslavem Škárkou (dříve poslanec VV, nyní nezařazený). Paroubek tak reagoval na rozsudek, který poslal Škárku, jehož plánoval šéf LEV 21 přijmout do své strany, na tři roky do vězení.

11:55
Nečas: Očekávám, že Bárta i Škárka odejdou z politiky

Premiér Petr Nečas vzal rozhodnutí soudu na vědomí a věří, že oba odsouzení poslanci, z politiky odejdou. "Vít Bárta sám předem avizoval, že v případě odsouzení bezprostředně poté odejde z politiky, a já osobně očekávám, že tato svoje slova naplní. Jiné řešení si vzhledem k rozsudku nedokážu představit," uvedl ministerský předseda.

Totéž očekává od Jaroslava Škárky, který dostal nepodmíněný trest. Koalici podle něj rozsudek neohrožuje.

11:58
Hašek: Bárta musí z politiky, Nečas ať podá demisi

"Po dnešním rozsudku je nepředstavitelné další angažmá Víta Bárty v politice. Vít Bárta musí okamžitě odejít z postu předsedy poslaneckého klubu Věcí veřejných a složit poslanecký mandát," říká místopředseda sociálních demokratů Michal Hašek. Stejně tak by měl sněmovnu opustit poslanec strany Jiřího Paroubka Jaroslav Škárka

Hašek zároveň vyzval premiéra Petra Nečase, aby podal demisi vlády a tím ukončil vládnutí s Věcmi veřejnými.

12:13
Rozsudek skvělý, pochybnost jen u zákazu poslancování

Bývalá ústavní soudkyně Eliška Wagnerová pochválila rozhodnutí soudce Jana Šotta, který rozhodl o vině Víta Bárty a Jaroslava Škárky.

"Jediné pochybnosti, které mám, se týkají v případě Škárky zákazu činnosti poslance na deset let," řekla v České televizi.

12:17
Reakce VV na rozsudek? Rychlé jednání

"Sejde se neprodleně Výkonná rada strany Věci veřejné a bude jednat o dalším postupu," oznámila krátce po vynesení rozsudku místopředsedkyně VV a vicepremiérka Karolína Peake.

12:19
Němcová chce, aby odsouzení poslanci skončili ve sněmovně

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová neprodleně předloží návrh na změnu Ústavy České republiky, jehož předmětem bude rozšíření důvodů, resp. podmínek zániku mandátu poslance a senátora.

Na základě této změny by mandát poslance nebo senátora zanikl i v případě, kdy by byl pravomocně odsouzen pro trestný čin.

12:34
Navrátilová: Poslanecký mandát je vysoká politika

Místopředsedkyně Věcí veřejných Dagmar Navrátilová se domnívá, že poslanecký mandát je vysoká politika a tudíž by měl ze sněmovny odejít. "Pokud bych byla Vítem Bártou, já bych mandát složila," konstatovala v České televizi.

Bárta řekl po vynesení rozsudku, že opustí vysoké politické funkce a pozastaví členství ve straně.

12:45
Šídlo: Konec jedné etapy

Komentář Jindřicha Šídla: V české politice právě skončila jedna etapa.  

Tou nejdůležitější věcí je práce a zdůvodnění soudce z pátého pražského obvodu Jana Šotta, který s nesmírnou precizností a přitom dokonale srozumitelně dokázal projít temnými zákoutími stranické centrály a paralelního života "politické strany" VV.

Celý komentář Jindřicha Šídla si přečtete ZDE

12:57
Rada VV má začít za pár minut

Do sídla Věcí veřejných ve Štefánikově ulici, kde se má konat výkonná rada, dosud žádný člen strany nedorazil Jednání má přitom začít za pár minut, hlásí z místa redaktor HN Petr Weikert.

13:09
Jarolím: Byl to politický proces

Vedení VV se ve svém sídle sešlo, aby jednali o budoucnosti strany. Exmístopředseda VV Tomáš Jarolím před začátkem setkání k soudu s Vítem Bártou řekl: "Bylo to poprvé od 50. let, kdy jsme mohli sledovat politický proces."

13:11
Babák: Podporuji Johna. Podporuji Peake.

Poslanec a ekonomický expert Věcí veřejných Michal Babák si nedokáže vybrat, kdo by měl být předsedou strany. "Podporuji Radka Johna. Ale Karolína Peake má moji podporu také," řekl před jednáním výkonné rady.

13:16
Tabery: Je to zásadní verdikt

Šéfredaktor týdeníku Respekt Erik Tabery: Jde o zásadní verdikt                                                    

Česko má první velký verdikt, který odsoudil chování politiků. To z něj činí zásadní rozhodnutí, jež v některých parametrech přesahuje odsouzení tzv. justiční mafie.

Celý komentář Erika Taberyho si přečtete ZDE

13:20
Jarolím chce kandidovat na předsedu VV

Bývalý místopředseda VV Tomáš Jarolím, který se před několika dny vzdal své stranické funkce, protože VV neodešly z vlády, chce kandidovat na funkci předsedy.

Řekl to před jednáním výkonné rady, na které bude požadovat odstoupení ministra dopravy Pavla Dobeše. "Kandidoval bych na předsedu strany ale ne proti Radku Johnovi, ten má moji podporu," řekl Jarolím.

14:09
Výkonná rada vydala usnesení

Výkonná rada samozřejmě respektuje rozhodnutí soudu v první instanci, stejně jako rozhodnutí Víta Bárty rezignovat na funkci předsedy poslaneckého klubu. Členové výkonné rady považují tento krok za výraz občanské i politické zodpovědnosti.

14:21
Filip chce změnit Ústavu

„Ať jsou  rozsudky nepravomocné, oba poslanci by neměli pokračovat. Výrok u pana Škárky ve mně navíc utvrdil názor, že by měla být v ústavním systému zakotvena možnost zrtáty poslaneckého mandátu při vyslovení rozsudku za úmyslný trestný čin. A úmyslné byly v tomto případě oba," říká šéf komunistů Vojtěch Filip.

14:55
Klasnová: Tohle jsem nečekala

"Čekala jsem rozsudek "buď, anebo". Buď Vítek uplácel, nebo Škárka podváděl. Nedokázala jsem si představit, že by mohli být odsouzeni oba. Kristýnu Kočí považuje soudce za naprosto nevěrohodnou, komickou postavu, její svědectví za křivé, nárok na odškodnění jí zcela jasně odmítl. Škárku odsoudil soudce za podvod na tři roky nepodmíněně. Právě tito dva lidé však obvinili Víta Bártu. Ptám se, na základě čeho tedy dostal Vítek podmínku? Byl odsouzen za to, že několika slovy nabídl pomoc?! Za půjčky, které lze podle soudce hodnotit jako neoprávněnou výhodu...? Samozřejmě nechci a nebudu napadat objektivitu soudu. Logiku rozhodnutí však opravdu nechápu. Stojím dál za svým manželem a i podle reakcí odborníků věřím, že odvolací soud rozhodne o jeho nevině," uvedla Kateřina Klasnová na svých internetových stránkách.

14:57
Dobeš: Na kritiku jsem připraven

Do sídla VV dorazili na grémium ministři Pavel Dobeš a Kamil Jankovský. Právě na ně se ostatní straníci nejvíce chystají, Dobeše chce dokonce část z nich vyloučit ze strany za to, že neuposlechl předcházející rozhodnutí grémia ohledně demise. "Jsem připraven na kritiku kolegů, kteří mě chtějí odvolat z VV," řekl Dobeš.

15:02
Peake: Rozhodnutí o mandátu nechám na Bártovi

Nechám na Vítu Bártovi, zda si ponechá poslanecký mandát, řekla před jednáním Karolína Peake.

15:33
John není rozhodnutý, zda chce zůstat předsedou

"Volebního kongresu se nebojím, myslím, že může straně pomoci," říká předseda Věcí veřejných Radek John. Sám si přitom ještě není jistý, jestli by na funkci znovu kandidoval.

15:40
Ať složí mandát tvůrci puče, říká Skokan

"Pokud se cítí vinen, měl by složit mandát. Pokud ne, neměl by ho skládat. Rozhodně ne, pokud ho nesloží tvůrci puče," říká na adresu Víta Bárty Petr Skokan.

15:42
Bárta na grémiu není

Na jednání grémia přišel mimo jiné i pověřený šéf Ředitelství silnic a dálnic René Poruba. Všichni očekávají Víta Bártu, není ale jisté, zda se vůbec dostaví.

15:49
Kočí: Soudu jsem nelhala

Kristina Kočí řekla, že u soudu nikdy nelhala. "Jedná se o nepravomocný prvoinstanční rozsudek, není tedy jasné, v jaké podobě nabude rozsudek právní moci. Je tedy předčasné dělat závěry," napsala v sms zprávě serveru IHNED.cz.

Policii prý bude nadále k dispozici.

15:52
Mluvčí přinesl véčkům svačinu

Mluvčí Věcí veřejných přinesl na jednání grémia tři igelitové pytlíky plné housek. Zasedání se zřejmě protáhne.

15:53
Vedení VV chce znovu volit

Vedení VV chce kongres, na kterém by se volilo nové předsednictvo. S tímto návrhem přicházeli na jednání grémia. "Výkonná rada se rozhodla, že doporučí svolat konferenci letos v květnu," řekla místopředsedkyně a vicepremiérka Karolína Peake.

16:09
Bárta nakonec do sídla dorazil

Vít Bárta na jednání grémia dorazil s hodinovým zpožděním. Řekl, že neposkytne žádné vyjádření, dokud se nepobaví se svými stranickými kolegy.

Napětí v jeho tváři, které bylo znát během vyhlašování rozsudku, už z něj spadlo. Tvářil se uvolněně.

16:15
Soud šesti slovy

Čtenáři na Facebooku IHNED.cz a na Twitteru hodnotí soud s Vítem Bártou, a to maximálně šesti slovy:

16:45
Soudce Šott: Nezakázal jsem Škárku volit, ale práci poslance
Mladý soudce Jan Šott považuje za správné, pokud se trestem zákazu činnosti poslancům bude zabývat ústavní právo. Na rozdíl od jiných odborníků se ale nedomnívá, že by svým verdiktem omezoval právo voličů vybrat si odsouzeného kandidáta za poslance. 
"Zákaz činnosti uložený určitému poslanci jednak neznamená zánik jeho mandátu, jednak zakazuje určitou činnost odsouzenému, nikoli voličům někoho volit," uvedl Šott ve svém vyjádření pro server IHNED.cz.
Přeloženo z řeči právníků to znamená: Škárku jsem lidem nezakázal volit, ale zakázal jsem mu vykonávat práci poslance. Pokud by tedy byl zvolen neměl by mandát přijmout.
Celý rozhovor se soudcem Šottem si můžete přečíst ZDE
17:03
Policie: Návrh soudu prověříme

Kromě poslance Jaroslava Škárky označil za lháře a tvůrce puče uvnitř VV i poslankyni Kristýnu Kočí, která u soudu vypovídala jako svědkyně.Také ona se podle Šotta mohla dopustit podvodu a policie by se tím měla zabývat.

"Víme o tom z médií, z rozsudku. Nejprve to musíme zanalyzovat," řekl mluvčí protikorupční policie Jaroslav Ibehej.

Podle státní zástupkyně Hany Vrbové však Kočí zřejmě trestný čin nespáchala.

Jak Kristýna Kočí u soudu vypovídala? Vraťte se zpátky do jednací síně ZDE

17:23
Kdyby Bárta půjčil známým, úplatek by to nebyl

"Soud prokázal jednoznačně to, že pan Škárka a slečna Kočí se snažili rozvrátit stranu VV. A že kdyby pan Bárta tyto peníze dal jako půjčku blízkým známým a nebyly to poslankyně, tak by to úplatek nebyl," reagoval na verdikt místopředseda krajské rady na jižní Moravě Jiří Krutílek.

"Orgány v trestním řízení by se teď měly zajímat o ty skupinky lidí v republice, o ty politické strany, které ovlivňovaly naše poslance, nebo se je dodneška snaží ovlivňovat. Ti se snaží rozvrátit tuto stranu, která prokazatelně někomu v této společnosti nesedí," zlobí se.

17:27
Komentář právníka Kudrny

 Ústavní právník Jan Kudrna ve svém blogu na IHNED.cz píše:

Podle zpráv z médií mu (Škárkovi) byl na 10 let zakázán výkon funkce poslance. Pokud tomu tak skutečně je, potom je v této části rozsudek podle všeho v rozporu s Ústavou. 

 Celý blog Jana Kudrny ZDE

17:33
Bárta narychlo odjel z grémia

Vít Bárta z jednání rychle odešel, před novináři utekl a odjel černým BMW. Na otázku, jak dopadlo jednání, řekl v běhu: Nedopadlo.

17:44
Obhájce: Bárta peníze nenabízel

Advokát Víta Bárty Oldřich Chudoba v České televizi uvedl, že od počátku, kdy soudce rozhodl o podmíněném trestu pro jeho klienta věděl, že se proti rozsudku odvolají. Při odůvodnění verdiktu už nabyl jistoty.

"Pan Bárta nikomu peníze nebo půjčku nenabízel, pouze řekl, že je k dispozici. A rozhodně po nikom nechtěl, aby se nějak choval, naopak. Všichni mohli říct svůj názor," uvedl obhájce.

17:49
Škárka asi nebude prověřovat NKÚ

Poslanec Jaroslav Škárka (nezařazený, dříve VV) je připraven odstoupit z čela poslanecké skupiny, která má prověřit hospodaření Nejvyššího kontrolního úřadu. Českému rozhlasu řekl, že o svém dalším působení v komisi, které předsedá, bude hovořit s šéfem sněmovního kontrolního výboru Vojtěchem Filipem (KSČM). Důvodem je jeho dnešní nepravomocné odsouzení k třem letům vězení.

Kontrolní výbor skupinu k prověření NKÚ ustanovil na podzim roku 2010, od kdy také Škárka stojí v jejím čele.

17:58
John je v půlce svého předsednictví

Grémium nejmenší vládní strany řeší, zda svolá celostátní volební konferenci, na které by Věci veřejné vybraly nového předsedu. Některé krajské organizace volají po odchodu předsedy Radka Johna. Ten je ve funkci rok, mandát mu přitom vyprší až v roce 2013.

Sám před jednáním řekl, že odstupovat z pozice předsedy nechce, ale volební konferenci se nebrání.

18:05
Grémium přerušeno, jednají jen poslanci

Jednání grémia Věcí veřejných bylo přerušeno, nyní jedná na témže místě poslanecký klub. Po jeho skončení bude grémium pokračovat, hlásí ze Štefánikovy ulice reportér HN Petr Weikert. Věci veřejné budou podle jeho odhadů jednat až do večera.

Hlavním důvodem setkání poslaneckého klubu je volba nového šéfa. Vít Bárta se totiž po dnešním - nepravomocném - rozsudku funkce vzdal.

18:15
Poslanci zarytě mlčí

Poslanci postupně opouštějí jednání, zůstávají jen členové grémia. Žádný z nich nechce říci, zda se postavili za Víta Bártu nebo jestli chtějí, aby se vzdal mandátu.

18:20
Bárta o mandátu nemluvil

Vít Bárta nemluvil podle poslance Jiřího Štětiny o tom, zda složí mandát. "Já sám mu rozhodování o této věci doporučuji, až skončí všechna soudní jednání," řekl při odchodu ze sídla VV.

18:31
Poslanci VV si nového předsedu nevybírali

Poslanecký klub Věcí veřejných zůstane několik dní či týdnů bez šéfa. Funkci po Vítu Bártovi, který se jí vzdal, nikdo nezískal.

"Vůbec jsme se o tom nebavili. Máme místopředsedy klubu, to stačí," uvedl pro IHNED.cz poslanec Jiří Rusnok. "Spíš jsme na jednání řešili demisi ministrů při vládní krizi. Vzali jsme to na vědomí," dodal.

Podle Rusnoka je na jmenování nového předsedy klubu příliš brzy. Nejprve se prý poslanci musí rozhodnout, kdo by chtěl kandidovat.

Na místě předsedy poslaneckého klubu Věcí veřejných půjde už o třetí výměnu. Původní šéfku - Kristýnu Kočí - strana kvůli obvinění z úplatků ve VV vyloučila, současný předseda Vít Bárta opustil.

18:37
Soud ve fotogalerii

Jak probíhal dnešní soud s Vítem Bártou a Jaroslavem Škárkou? A kdo přišel na jednání Věcí veřejných do sídla strany v pražské Štefánikově ulici?

Podívejte se ZDE

18:52
Kdo je soudce Jan Šott

Mladý soudce Jan Šott byl až donedávna veřejnosti neznámý. To se s kauzou Víta Bárty a Jaroslava Škárky změnilo.

Nováčkem v justici ale Šott není. Podívejte se, které kauzy řešil ZDE

19:39
Klasnová: Krajská konference bude koncem května

Manželka Víta Bárty a místopředsedkyně Věcí veřejných v rozhovoru pro TV Nova popřela, že by se grémium strany dále zabývalo kauzou uplácení ve straně.

"Na grémiu řešíme krajskou konferenci, kterou plánujeme uspořádat do konce května, dále řešíme usnesení krajských rad," řekla Klasnová.

Sdělila, že Vít Bárta je nyní doma. Rozsudek soudu Klasnová podle svých slov nechápe.

"Buď měl být odsouzen Škárka, nebo Bárta. Nechápu, jak může být souzen člověk za to, že nabídl pomoc," řekla.

19:55
Vnitrostranické volby přijdou v červnu

Reportér HN Petr Weikert sdělil, že grémium se shodlo na tom, kdy se bude konat volební konference. Měla by proběhnout během června.

Dnes by grémium mělo ještě řešit neuskutečněnou demisi ministra dopravy Pavla Dobeše.

19:59
Klub VV poděkoval Bártovi, nového předsedu zvolí 24. dubna

Nového šéfa poslaneckého klubu by Věci veřejné měly zvolit první den zasedání sněmovny - 24. dubna.

Klub poděkoval Vítu Bártovi a vyjádřil mu podporu.

20:03
Strana se shodla na volbě nového předsedy

Vedení Věcí veřejných rozhodlo, že se v červnu bude volit nový předseda strany. To přesto, že mandát tomu současnému,  Radku Johnovi, měl vypršet až příští rok.

20:06
Někteří nechtějí, aby Bárta opustil poslanecký post

Podle Kateřiny Klasnové záleží jen na Vítu Bártovi, jestli opustí svůj poslanecký post. Někteří členové strany si to nepřejí.

20:49
Konec on-line reportáže

Vít Bárta a Jaroslav Škárka - jména, která se v pátek 13. dubna skloňovala ve všech pádech. Oba poslanci mají ještě šanci, že soud vyšší instance vyhoví jejich odvolání. Situaci v nejmenší vládní straně budeme nadále sledovat. Nyní však končíme on-line přenos. Děkujeme za pozornost a těšíme se na brzkou shledanou u sledování dalších reportáží.