Na internetu se opět objevil seznam členů ODS, tentokrát obsahuje i rodná čísla a čísla mobilních telefonů. K úniku dat se hlásí sdružení pod názvy Anonymous a #TrollSec. K tomuto kroku je prý vede nezájem politiků o názor občanů České republiky.

Stránky ODS se staly terčem hackerského útoku už dříve, poté byl zveřejněn seznam členů a jejich adresy.

Vedení strany tvrdí, že informace ukradli hackeři už při únorovém útoku na webovou stranu ODS. "Nejde tudíž o výsledek nějakého nového hackerského útoku, ale o opětovné zneužití již odcizených dat," tvrdí mluvčí občanských demokratů Tomáš Bartovský.

Databáze byla podle něj zveřejněna na serveru, který je hostován v zahraničí. Hlavní kancelář proto server požádala o odstranění databáze, ten ji znepřístupnil.

Hackeři označující se jako Anonymous získali osobní data tisíců členů ODS již v únoru. Seznam rozeslali redakcím médií a připojili k němu výzvu českým politikům, aby odmítli mezinárodní smlouvu proti padělání ACTA. Seznam politiků ODS tehdy obsahoval téměř 30 tisíc jmen, byly v něm uvedeny funkce ve straně, adresy bydliště či e-mailové kontakty.

Názor Petra Honzejka

Internetoví piráti ukázali, že nemají žádné zábrany: použijí všechno, co se jim povede ukrást, protože důvod se vždycky najde. Použití přitom nemusí znamenat jen zveřejnění. Žádná skupina není homogenní, takže máme důvod se bát, že mezi anonymy jsou vedle nebezpečných idealistů i pragmatici, kteří už přemýšlejí, jak si na nakradených údajích namastit kapsu.

Celý text Petra Honzejka ZDE

Nynější přehled, který neznámí útočníci umístili na internetu volně ke stažení, obsahuje vedle rodného čísla také datum narození, e-mailové adresy, údaje o členství, ale i přihlašovací jména a hesla, informoval server pooh.cz, který dění na internetu sleduje a na prohlášení údajně hackerských organizací upozornil.

"Jistě si na nás vzpomínáte, o tom netřeba pochybovat. My jsme také nezapomněli, a proto na vyjádření protestu proti vaší ignoraci názorů a zájmů všech občanů této republiky (a také proto, že nás stavíte mimo zákon a vyhrožujete nám soudní mocí, se kterou jste až podezřele provázáni, a které jste sebrali její nezávislost, danou už samotnou ústavou) zveřejníme další databázi s vašimi soukromými údaji," uvedli na stránce http://ods.6te.net/ neznámí útočníci podepsaní Anonymous a #TrollSec.

Předchozím případem odcizení a zveřejnění dat členů ODS se zabývá policie. Na konci února se v deníku Právo objevila informace, že za předchozím únikem dat nemuseli být hackeři, ale někdo ze samotné strany.

ODS se na policii obrátí i teď. "Zveřejnění osobních údajů členů ODS považujeme za naprosto nepřijatelný akt, kterým hnutí Anonymous jasně ukázalo, na které straně zákona stojí. Proti ilegálnímu útoku na ODS podnikneme veškeré právní kroky," napsal mluvčí strany Tomáš Bartovský.

Databáze členů ODS se objevila na internetu