Evropská unie utáhla Česku kohoutek s penězi operačních fondů. Potvrdil to premiér Petr Nečas (ODS) při čtvrtečních poslaneckých interpelacích.

"Je pravda, že jsou pozastaveny platby z EU. Zdědili jsme špatně nastavený systém, je ohrožena jedna třetina všech operačních programů v rámci celé EU," řekl Nečas.

Největší problémy má Operační program pro životní prostředí, Operační program pro vzdělání a konkurenceschopnost a Operační program výzkum a vzdělání pro inovace.

"Vláda si naplánovala, že letos vyčerpá z fondů EU více než 100 miliard korun. Vzhledem k tomu, že už loni byl problém s čerpáním, tak jakékoliv pozastavení zpětného proplácení znamená vážný problém pro ministerstvo financí," řekl předseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

Podle něj je pravděpodobné, že kvůli problémům s čerpáním fondů bude muset vláda přijít s dalšími úspornými opatřeními.

Premiér Nečas naopak za viníka současných potíží označil sociální demokraty. "Byli to oni, kdo vytvořili pro naši zemi 24 operačních programů, přičemž museli vědět, že tady není tak velká kapacita lidí, kteří by je zvládli zajistit. Sami přitom téměř žádné projekty nepřipravili, to my jsme to za ně museli udělat¨," poznamenal předseda vlády.

 

Zároveň potvrdil, že vláda dostala od Evropské komise (EK) varovný dopis. V něm mimo jiné stojí, že hlavním důvodem pozastavení plateb z evropských fondů je fungování auditního systému.

Ministerstvo pro místní rozvoj ve středu potvrdilo informace o tom, že Česko nebude do června žádat EK o zpětné proplacení peněz, které stát vyplácí příjemcům dotací z evropských fondů. Příjemci dotací ale podle úřadu budou dostávat peníze bez změny dál. Důvodem opatření jsou právě výtky komise vůči tuzemskému auditnímu a kontrolnímu systému.