Miliardář Andrej Babiš se rozhodl, že nepostaví žádnou kandidátku do letošních krajských voleb. Bude se raději připravovat na volby sněmovní, které se v řádném termínu mají uskutečnit v roce 2014. Napsal to v pátek internetový deník Insider. Letos bude Babiš podle deníku uvažovat jen o podpoře vybraných kandidátů do Senátu, ve výjimečných případech možná umístí zástupce své iniciativy Ano 2011 na nezávislé kandidátky.

Deník se odvolává na závěry čtvrteční podvečerní schůzky asi desítky Babišových spojenců, kteří tvoří jádro miliardářova hnutí. Podle zdrojů z Babišova hnutí je hlavním důvodem odsunutí politických ambicí nedostatek lidí, kteří by za miliardářovo hnutí mohli kandidovat, píše deník.

"Sehnat nezkorumpované čestné lidi není snadné," uvedla senátorka Alena Dernerová, která je podle Insideru dosud jediným přírůstkem "Babišovy politické stáje". Profesionální politici bývají spjati se strukturami tradičních stran a ztroskotaly také Babišovy námluvy s osobnostmi komunální politiky ze severu Čech, uvedl deník.

Babiš se podle Insideru nedohodl na spolupráci s bývalým libereckým primátorem Janem Korytářem ani s někdejším poslancem ze Strany zelených Přemyslem Rabasem. Korytář tak v Libereckém kraji pokračuje v samostatném budování krajské kandidátky, podobně hnutí vedené Rabasem v Ústeckém kraji sestavuje vlastní kandidátku.

Hlavní manažer Babišova hnutí Ano 2011 Richard Brabec přesto tvrdí, že lidí, kteří by chtěli pod záštitou Ano 2011 kandidovat, je dost. Babiš a jeho spolupracovníci si je ale prý nestíhají prověřit. Konkrétní jména ovšem Brabec neuvedl, protože jednání s možnými kandidáty do Senátu prý ještě neskončila.

 

Majitel společnosti Agrofert Andrej Babiš bývá označován za jednoho z nejvlivnějších a nejbohatších podnikatelů v Česku, letos jej americký časopis Forbes ve svém žebříčku miliardářů zařadil na 913. příčku s odhadovaným majetkem 1,4 miliardy dolarů (26,3 miliardy Kč). Jeho iniciativa Ano 2011 vznikla jako kritika korupčního prostředí v Česku.