Ještě než soudce Jan Šott začal čtvrtý den po sobě rozplétat kauzu korupce ve Věcech veřejných, dostal na stůl flash disk. Mají na něm být úplně nové dokumenty, které prý dokazují špiclovské praktiky a uplácení uvnitř nejmenší vládní strany.

Datový nosič soudci předložil jeden z obžalovaných - poslanec Jaroslav Škárka, kterému hrozí tříleté vězení za přijetí úplatku od druhého obžalovaného - šéfa poslanců VV Víta Bárty. Právě on měl korumpovat spolustraníky Škárku a Kristýnu Kočí a za rozdávání obálek se statisíci korun může dostat až šest let vězení. Hájí se ale tím, že poslancům peníze pouze půjčoval.

Co se ve čtvrtek dělo u soudu? Čtěte ZDE

Škárka ale tvrdí, že šlo o úplatek. A na svém flash disku údajně má dosud nezveřejněnou audionahrávku s videosekvencí, která má ukázat moment, v němž Bárta Škárkovi předal korupční obálku se 170 tisíci korunami.

Škárka sice poznamenal, že klíčová chvíle není na záznamu příliš zřetelná, protože v Bártově bytě byly rušičky, přesto bylo ve středu u soudu patrné, jak Vít Bárta znervózněl, když informace o nové tajné nahrávce zazněla.

Na disku jsou prý i další klíčové dokumenty a maily. Podle Škárky mohou prokázat, že detektivové z bezpečnostní agentury ABL (patřila Vítu Bártovi a nyní jí šéfuje jeho bratr Matěj) sledovali pro VV lidi a shromažďovali jejich osobní data včetně čísel občanských průkazů a registračních značek vozidel.

"Že tyto maily probíhaly a to sledování osob také, má soud v nových důkazech, které jsem předložil," řekl ve čtvrtek soudu Škárka poté, co jednací síň opustil jeden z důležitých svědků - ministr školství Josef Dobeš. 

Loajální Peake i Dobeš

Ten stejně jako vicepremiérka Karolína Peake prokázali Bártovi loajalitu. Potvrdili jeho verzi o tom, že když si poslanci sami ve sněmovně snížili platy, přišel Vít Bárta s nabídkou, že jim kdykoliv finančně vypomůže.

"Bavili jsme se o tom, že by nebylo vhodné, abychom to zdanění náhrad, kvůli kterému došlo ke snížení platů, nějak ventilovali, když jsme o něj sami usilovali," říká Peake. Prý poté sama vyčítala Bártovi, že je zbytečně štědrý, že se mu to nemusí vyplatit.

Huml: John se nechoval jako předseda

Kromě Dobeše a Peake se ve čtvrtek před trestním senátem jako svědkyně vystřídali i poslanci Lenka Andrýsová, Jana Suchá či odpadlík VV, poslanec Stanislav Huml, který nyní spolupracuje s ČSSD.

Ten popisoval praktiky uvnitř VV podobně jako Škárka. "Hned na prvním zasedání klubu jsem musel odevzdat mobilní telefon a notebook, sebrali mi ho zaměstnanci ABL. Radek John se nechoval jako předseda. Všechna jednání řídil Vít Bárta. Johnovi jsem dokonce psal, aby se začal chovat jako předseda," líčil Huml.

"Taky mi řekli: když si nevezmeš našeho asistenta, nedostaneš funkci ve sněmovně," dodal poslanec, který dříve pracoval jako dopravní policista.

Obálky nadepisoval Bártův bratr

Před soudem vypovídal i Bártův bratr Matěj, současný šéf agentury ABL. Uvedl, že si u něj Vít Bárta uschoval přibližně 2,5 milionu korun a postupně si u něj peníze vyzvedával v obálkách. Matěj Bárta je údajně dokonce nadepisoval iniciálami KK a JŠ.

"Nic bližšího mi bratr k penězům neřekl. Má u mě kromě peněz dokumenty a ceniny. Ty obálky jsem nadepsal na jeho pokyn," řekl Matěj Bárta.

Po Johnovi další bavič

U soudu vystoupila ve čtvrtek ještě jedna zajímavá osoba: Lukáš Vích. Ten popisoval, jak pořídil legendární tajnou nahrávku bývalé kamarádky Kristýny Kočí, když v Malostranské kavárně hovořila o vnitrostranickém puči. Záznam se později stal předlohou k politické satiře Blonďatá bestie (připomenout si ji můžete ZDE).

Vích dokonce při své výpovědi několikrát rozesmál soudní síň, podobně jako ve středu formální předseda VV Radek John. Třeba když přiznal, že neumí přetahovat soubory z adresářů, a proto ke stažení nahrávky z mobilního telefonu vyhledal pomoc zaměstnance České televize. "Dneska už to ale umím," pochlubil se Vích.

Úplatky za poslušnost

Hlavní líčení kauzy běží od pondělka a pokračovat bude ještě v pátek. Pak by měl soudce Šott kauzu podle informací IHNED.cz odročit na začátek dubna.

Bárta se podle obžaloby snažil uplatit Škárku a Kočí koncem loňského března. Kočí dal údajně půl milionu korun. Chtěl tak prý posílit svůj vliv ve straně a požadoval po Kočí, aby vedla poslance VV k loajalitě a kriticky proti němu nevystupovala.

Škárkovi pak dal údajně 170 tisíc korun s tím, že za to má prosazovat jeho zájmy v plzeňské organizaci VV.

Oba muži v pondělí obžalobu odmítli. Bárta tvrdí, že šlo jen o půjčky. Kočí se Škárkou prý lžou, snažili se ho svým nařčením zdiskreditovat a pokoušeli se o stranický puč. Škárka se zase hájí tím, že si peníze nechat nechtěl.

Zbývá vám ještě 0 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Nově všechny články v audioverzi
Máte již předplatné?
Přihlásit se