Věci veřejné (VV) budou podle všeho opět komplikovat jednání o státních škrtech. Přestože se ekonomičtí ministři na pondělní poradě shodli na tom, že v letošním roce zmrazí rozpočtové výdaje za více než 23 miliard korun, nejmenší koaliční strana se podobně jako v minulosti proti některým navrhovaným krokům vymezila.

Véčkařům vadí především nápad ministra financí a místopředsedy TOP 09 Miroslava Kalouska, který by rád dočasně zmrazil důchody. Podle Kalouska by šlo o časově ohraničené opatření, ovšem trvající minimálně do roku 2014.

"Zmrazení důchodů nám přijde velmi asociální opatření a s tím jsme velmi nespokojeni," reagoval na své vládní kolegy předseda Věcí veřejných Radek John.

Kromě VV ale krok ODS a TOP 09 kritizuje i opoziční ČSSD. Její šéf Bohuslav Sobotka považuje vládní plán za "absolutní podraz na seniory", ale také na jejich děti, které budou muset výpadek v penzích nahradit. "Pokud plán projde, tak se řada seniorů dostane do neřešitelné situace a budou odkázáni buď na své děti, nebo na sociální dávky," míní Sobotka.

Připomněl přitom vládní slib z loňského podzimu, kdy se Nečasův kabinet zavázal kompenzovat sociální dopady vládních reforem právě pravidelnými valorizacemi důchodů.

Fiskální cíle 2012 -2014
rok 2012 2013 2014
saldo vládního sektoru v % HDP (ESA 95)
-3,5 -2,9 -1,9
saldo státního rozpočtu v mld. Kč (nár. metodika)
-105 -100 -70

Vyšší daň bohatým

Kalousek zároveň navrhl sadu dalších opatření včetně vyšší DPH, progresivního zdanění bohatých lidí s měsíčním příjmem nad 100 tisíc korun či zrušení porodného a snížení výdajových daňových paušálů živnostníkům. S některými dalšími opatřeními VV nesouhlasí.

"Nechceme zrušení porodného a nepřistoupíme na daň na uhlí a víno," uvedl ekonomický expert strany Michal Babák. Vítá však, že ministerstvo financí se ztotožnilo s návrhem VV na vznik druhého daňového pásma pro vysokopříjmové skupiny.

Stop rozmařilým nápadům

Ministerstvo financí chce šetřit i na státním aparátu a hodlá omezit služby pro stát. Například poradenství. "Chceme nastavit zásadní brzdu výdajům. A dát pojistku proti některým poměrně rozmařilým nápadům," řekl Kalousek.

Ušetřit chce stůj co stůj. Jak k úsporám dojde, je prý věcí diskuse. "O parametrech jednotlivých změn jsem ochoten se bavit v rámci koalice. Dokážu si představit, že opatření budou jiná než ta, která navrhuji. Ale nedovedu si představit, že by nebylo dosaženo předpokládaných úspor," řekl šéf státní pokladny.

Nepřímo tak naznačil, že počítá s problémy ze strany koaličních partnerů.

Podle zdroje serveru IHNED.cz, který byl přímo na pondělním jednání, Věci veřejné požadují také odložení důchodové reformy až na rok 2014.

O takovém nápadu ale Kalousek diskutovat nehodlá. "Ani na minutu jsme o tom neuvažovali, protože důchodová reforma má v ČR již 15 let zpoždění," uvedl ministr.


Jedním z kroků je i snaha snížit výdajové paušály OSVČ na úroveň 2004

 sektor / v %
1993-2004
2005-2008
2009
2010-2011
 zemědělství
50
80
80
80
 řemes. živnosti
25
60
80
80
 ostatní živnosti
25
50
60
60
 jiné podnikání
25
40
60
40
příjmy z poskytnutí práv dušev. vlastnictví
30
40
60
40

Příklady srovnání daní z příjmů OSVČ a zaměstnanců

Zdroj: MF ČR


Diskuse o DPH

Prostor pro debatu se ale otvírá nad DPH. Letos se její zvýhodněná sazba posunula z 10 na 14 procent, základní je 20 procent. Od příštího roku se má sjednotit na 17,5 procenta, VV ovšem prosazují zachování dvojí sazby.

Zbývá vám ještě 40 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Nově všechny články v audioverzi
Máte již předplatné?
Přihlásit se