Bývalá ředitelka soukromé Metropolitní univerzity v Praze Anna Benešová patří mezi čtrnáct odsouzených, kterým prezident Václav Klaus udělil milost.

A také ji - což se stává výjimečně - sám odůvodnil.  Za udělení milosti pro někdejší šéfku soukromé univerzity se podle Klause přimlouvalo mnoho dopisů, zejména od organizací zdravotně postižených občanů.

"Tato milost ležela v mém úřadu již řadu let. Od počátku se nám tento případ zdál velmi podivným a nechtěl jsem na tuto žádost reagovat, než budou dokončena všechna kola soudního projednávání. I soudy řešily tento zvláštní případ v průběhu času různě," uvedl prezident na svých stránkách.

Nyní se žena odsouzená za podplácení a zpronevěru může do vedení soukromé pražské univerzity vrátit.

"Určitě to žádný rozpor nebude," prohlásil k možnému návratu Benešové do školy zdroj z ministerstva školství, který nechtěl být jmenován. Rovněž prohlásil, že Benešová se na odboru vysokých škol těší dobré pověsti jako "nesmírně pracovitý, poctivý a slušný člověk".  Její případ prý považuje za vykonstruovaný z řad konkurence.

Vyjádření prezidenta

Přestože nevěřím v upřímnost právě rozpoutané debaty o milostech, a považuji ji za účelovou politickou hru, a přestože prezident nemá povinnost své milosti „vykládat“, chci říci pár slov o milosti pro paní Annu Benešovou.

1. Tato milost ležela v mém úřadu již řadu let. Od počátku se nám tento případ zdál velmi podivným a nechtěl jsem na tuto žádost reagovat, než budou dokončena všechna kola soudního projednávání. I soudy řešily tento zvláštní případ v průběhu času různě.

2. Žádost o milost doprovázelo zcela mimořádné množství dopisů, které se za udělení milosti přimlouvaly – zejména od organizací zdravotně postižených (v čele s bývalým poslancem V. Krásou, předsedou Národní rady osob se zdravotním postižením ČR).

3. O tom, že se moje manželka v roce 2007 zúčastnila slavnostního otevření výtahu pro zdravotně postižené v budově školy, kterou paní Benešová řídí, jsem se dozvěděl až z článku v Lidových novinách dnes, to je 17. února 2012. Takových akcí se L. Klausová zúčastňuje velmi často.

4. Při svém udělení milosti jsem se rozhodoval i podle toho, že jsem považoval dosavadní potrestání paní Benešové v tomto případě (vazba, léta soudního projednávání, atd.) za dostatečné.

Václav Klaus, 17. února 2012

Samotné udělení prezidentské milosti je v tomto případě podle části politiků a veřejnosti přinejmenším sporné. Lidové noviny navíc v pátek přinesly zprávu o tom, že Benešová mohla mít k rodině Klausových bližší vztah prostřednictvím Livie Klausové.

Klaus: Potrestala ji vazba

S tou se setkávala na charitativních akcích Mosty, na které žena prezidenta a Metropolitní univerzita spolupracovaly. Klausová školu také několikrát navštívila, například při otevření nového výtahu pro handicapované studenty v roce 2007. Společně s Václavem Klausem se také ve škole zúčastnili debaty se studenty.

Propojení Benešové se svou rodinou Václav Klaus na svém webu rezolutně odmítá. "O tom, že se moje manželka v roce 2007 zúčastnila slavnostního otevření výtahu pro zdravotně postižené v budově školy, kterou paní Benešová řídí, jsem se dozvěděl až z článku v Lidových novinách dnes, to je 17. února 2012," píše Klaus.

Podle něj si milost pro Benešovou žádalo větší množství lidí, zejména z organizací zdravotně postižených. Navíc se domnívá, že dosavadní potrestání, to znamená vazba a léta soudního projednání, byly dostatečné.

Jako bonus výmaz z rejstříku

Benešové v listopadu soud uložil za podplácení a zpronevěru dvouletý trest podmíněně odložený na zkušební dobu čtyř let a pětiletý zákaz výkonu funkce statutárního orgánu právnických osob, funkce ředitelky a kvestorky.

Benešová ale navzdory rozsudku ve škole stále pracuje na pozici ředitelka pro lidské zdroje a strategický rozvoj.

Podle verdiktu mimo jiné umožnila v rozporu s právními předpisy bezplatné studium desítkám úředníků a univerzitě způsobila škodu přes šest milionů korun. Podle rozsudku měla také v roce 2008 uplácet lidi, kteří by mohli ovlivnit využívání prostor školy či možnosti odkoupení budovy.

Provinila se také tím, že si nechala rekonstruovat svůj pražský byt a dům v Dobřichovicích na útraty univerzity. Benešová vinu popírá.

Udělení milosti Klaus odůvodnil tím, že těžce nemocný manžel Benešové potřebuje její pomoc a že nebyla v minulosti trestána. Právě to je podle odborníků nelogické - trest byl pouze podmíněný, v péči o manžela tedy mohla normálně pokračovat.

Prezident jí nechal navíc vymazat záznam z trestního rejstříku.