Ještě v úterý v poledne si nezasvěcený člověk musel připadat, že boj proti tuzemské korupci je misí, kterou premiér Petr Nečas a jeho zástupkyně pro boj s korupcí Karolína Peake dokonale zvládají.

Na brífinku si libovali, jak se jim v Česku daří zmenšovat prostor pro uplácení a klientelismus. Peake přitom vypočítala, že z 84 bodů protikorupční strategie jich už vládou prošlo 40 a desítka opatření, včetně významné novely zákona o veřejných zakázkách, už vstoupila v život.

Jenže za necelé tři hodiny dostal nezávislý pozorovatel brouka do hlavy: vládní optimismus tvrdě zkritizovala opoziční ČSSD. "Vláda se jen tváří, že s korupcí bojuje. V hodnocení jsme srovnatelní s Kubou, Namibií a Malajsií. Ale co také čekat od vlády, v níž má boj s korupcí na starosti podřízená Víta Bárty, který je sám podezřelý z korupce a jde kvůli tomu k soudu," řekl stínový ministr vnitra Jeroným Tejc.

Nečas s Peake argumentují hmatatelnými výsledky své práce. "Veřejné rozpočty uspořily podle konzervativního odhadu desítky miliard korun," konstatoval Nečas.

Sypat písek do soukolí

Připomněl přitom, že boj s korupcí je během na dlouhou trať. "Nejde o věc, která bude jednou provždy zvládnutá. Musíme především sypat písek do soukolí jménem korupce a trpělivě pracovat. Nikoliv používat líbivá marketingová hesla," dodal premiér s tím, že jeho kabinet učinil oproti minulým vládám v oblasti protikorupčních opatření viditelný pokrok.

S tím souhlasí i Martin Kameník z občanského sdružení Oživení, které se tématem korupce zabývá. Podotýká však, že vláda má ještě značné rezervy.

"Pravdou je, že se Nečasova vláda v porovnání s předchozími vládami korupci věnuje nejintenzivněji. Ale při hodnocení bych jí jedničku rozhodně nedával," řekl Kameník v České televizi. 

Také šéf Nadačního fondu proti korupci Karel Janeček je při hodnocení opatrný. A v minulosti poukázal například na to, že ani všechna dosavadní opatření zatím nenapomáhají k dokonalému rozkrytí vlastnických struktur anonymních firem. Právě přes ně totiž často korupčníci vysávají peníze z veřejných rozpočtů.

Martin Kameník z Oživení zároveň v ČT upozornil, že vláda by měla postupovat transparentněji i při zadávání zakázek takzvaných sektorových zadavatelů. "Jde o firmy vlastněné státem, které poskytují služby v oblasti energií či dopravy - tedy například ČEZ nebo České dráhy," dodal Kameník.

Vládní protikorupční opatření, která už jsou platná

Opatření Co se změnilo
Zpřísnění trestů za korupci veřejně činných osob Místo od 1 do 5 let se sazba zvýšila na 2 až 8 let, tam, kde hrozilo od 2 do 8 let, je nyní sazba od 3 do 10 let.
Trestní odpovědnost právnických osob Nyní je možné za korupci a jiné trestné činy potrestat i firmu. A to až "trestem smrti" - tedy její likvidací.
Zavedení Generální inspekce bezpečnostních sborů Nový orgán, který má nezávisle prošetřit podezření na trestné činy policistů, hasičů, celníků či příslušníků vězeňské služby.
Testy spolehlivosti Byly zavedeny nejen u policistů, ale nově i u celníků nebo příslušníků vězeňské služby.
Zákaz "losovaček" Stát už nehodlá tolerovat nechvalně proslulá výběrové řízení, kde se vítězové, nebo finalisté, určovali zdánlivě spravedlivou metodou - losováním.

Vládní protikorupční opatření, která se chystají

Opatření Co by se mělo změnit
Korunní svědek Kdo by i přes své obvinění pomohl rozkrýt korupci a usvědčit hlavní pachatele, měl by zaručen nižší trest. Sněmovna dokonce řeší i možnost beztrestnosti korunního svědka. Soud by ho sice uznal vinným, ale trest by neuplatnil. "Návrh zákona je nyní v ústavně-právním výboru sněmovny a už proti němu brojí mnoho lidí. Bojí se, že by jim případný institut korunního svědka mohl v budoucnu způsobit velké potíže ze strany lidí, kteří jsou dnes vyšetřováni, nebo sedí ve vazbě," řekla vicepremiérka Karolína Peake. 
Posílení pravomocí žalobců

Vláda chce zřídit specializované útvary státních zastupitelství, které by byly teritoriálně nezávislé a zabývaly by se nejzávažnějšími případy včetně korupčních. Uvažuje se i tom, že by podobně vznikly i specializované soudy.

Ochrana whistleblowerů Stát hodlá lépe chránit ty, kdo přijdou korupci oznámit. Návrh zákona je nyní v meziresortním připomínkovém řízení, bude se připravovat paragrafové znění.
Financování politických stran Snaha o zprůhlednění financování politických stran, například zastropováním volebních kampaní. Hovoří se o tom už v souvislosti s podzimními krajskými a senátními volbami a poté i s přímou volbou prezidenta začátkem roku 2013. Zároveň by se měly zveřejňovat podrobné náklady na volební kampaně, stát chce stanovit zákaz anonymních kampaní a zpřísnit dohled nad financováním stran.