V posledních čtyřech letech odcházely ze zakázek pražského podniku miliony korun firmám registrovaným v Karibiku. Politici, kteří měli kontrolovat chod městské společnosti a dohlížet na vyrovnané hospodaření, však o ničem nevěděli.

Dnes tvrdí, že pokud se něco takového dělo, pak je za to zodpovědné vedení společnosti. Říkají to přitom lidé, se kterými měl exředitel Martin Dvořák léta velmi dobré vztahy.

Chyboval prý management

„Nikdo nesignalizoval, že by v dopravním podniku docházelo k takovým problémům. Na zakázky dohlížel především management a představenstvo,“ dává od Dvořáka ruce pryč sociální demokrat Karel Březina, který byl po celou Dvořákovu éru členem dozorčí rady.

„Ani ve snu mě nenapadlo, že se něco takového v dopravním podniku dělo,“ tvrdí další pražský politik, Petr Hána z ODS, který na hospodaření dopravního podniku dohlíží už třináct let. Hánovi, stejně jako dalším politikům, přitom každý rok chodily vysoké odměny za to, že sedí v představenstvu nebo dozorčí radě. Dnes však všichni tvrdí, že kontrola veřejných zakázek nebyla jejich práce.

„My neseme odpovědnost za hospodářský výsledek, rozhodně ne za případné jednotlivé zakázky. Za zakázky nese odpovědnost management,“ tvrdí Antonín Weinert, zastupitel za ČSSD a bývalý člen dozorčí rady.

Dvořáka ve funkci nedrželi však jen politici, kteří měli kontrolovat hospodaření dopravního podniku. Pomáhaly mu i úzké vazby na nejvlivnější české byznysmeny, třeba na bývalého ředitele ČEZ Martina Romana nebo blízkého přítele exprimátora Prahy Pavla Béma a podnikatele Romana Janouška.

Bém chtěl Dvořáka odvolat

„Nevyčítal bych mu, že měl dobré vztahy s politiky. Otázka je, k čemu ty dobré vztahy využíval. V okamžku, kdy je ředitel takové firmy používá ve prospěch vlastníka, tak proti tomu nic nemám,“ tvrdí dnes Pavel Bém, který nejdřív Dvořáka hájil.

V roce 2009 jej však chtěl odvolat, protože měl pocit, že se příliš přiklonil k politikům pražské ČSSD. „Tehdy jsem na to už neměl politickou sílu,“ tvrdí dnes Bém.

Dvořák skončil loni v prosinci po více než čtyřech letech ve vedení společnosti. Hospodaření podniku dlouhodobě kritizovala tehdy ještě opoziční TOP 09, ale i současný primátor Prahy Bohuslav Svoboda. Zakázky, které v jeho době podnik zadával, dnes prověřuje policie. Hloubkový audit chystá i město.