Občanští demokraté chtějí snížit administrativní zátěž podnikatelů a firem do roku 2014 tak, aby ve srovnání s rokem 2005 klesla o třetinu. Na dnešní stranické ideové konferenci v Hradci Králové to prohlásil předseda strany a premiér Petr Nečas. Odmítl snahy zvyšovat odvody živnostníkům a snižovat jim výdajové paušály.

"Pokud budeme podnikatele ještě více dusit, povede pouze k zániku pracovních míst," řekl Nečas. "Jsme připraveni k diskuzi jestli výdajové paušály nejsou zneužívány. Chceme to řešit například zastropováním obratu daného živnostníka, do kterého by šel výdajový paušál použít," dodal.

Rýsuje se tak střet ve vládní koalici. Dnešní podoba paušálů, které patří k nejštědřejším v Evropě, totiž už dlouho vadí ministrovi financí.

"Musíme se k tomu vrátit. Bude to jedno z opatření, které navrhnu k diskusi. Paušály byly jakž takž na úrovni do roku 2005. Jejich nynější podoba nemá ve světě obdoby," řekl před čtrnácti dny Miroslav Kalousek. Zemědělci by podle jeho představy mohli využívat paušál 50 procent, lidé živící se autorskými honoráři 30 procent, živnostníci, notáři, daňoví poradci a další pak 25procentní paušál. Podnikatelé působící v pronájmu by mohli uplatnit paušál ve výši 20 procent.

Výdajové paušály dnes v Česku využívá půl milionu živnostníků. Díky nim nemusí vést účetnictví a můžou si velmi pohodlně spočítat daně sami. V současné době si nejvíce mohou obecně odečíst řemeslníci a zemědělci - 80 procent, následují ostatní živnostníci - 60 procent, a další povolání typu daňových poradců, auditorů či tlumočníků - 40 procent. Na příjmy z pronájmu pak lze uplatnit výdajový paušál 30 procent.

Stát na paušálech prodělává. Rozdíl mezi tím, co od živnostníků státní kasa vybrala, a co jim vrátila, se totiž jen za první půlrok minulého roku dostal do minusu 1,2 miliardy korun

"Současná výše paušálů, ještě v kombinaci s právem na slevy a bonusy, vytváří nespravedlivou daňovou výhodu pro jednu skupinu poplatníků na úkor všech ostatních. Ať už podnikatelů, kteří nejsou OSVČ, nebo zaměstnanců," řekl pro server IHNED.cz Miroslav Kalousek.
 
"Pokud ODS trvá na zachování tohoto stavu, chová se úplně stejně na příjmové straně rozpočtu, jako se na výdajové straně chová ČSSD, když prosazuje některé sociální dávky na úkor ostatních. Je těžké prosazovat rovné podmíky pro všechny za přítomnosti populistické ODS a populistické ČSSD," dodal ministr a místopředseda TOP 09.

Premiér slibuje audit "bruselských zákonů"

Nečas se chystá zrušit stovky zbytečných paragrafů a uskutečnit hloubkový audit u přijaté evropské legislativy a navrhovat takové změny, které z ní odstraní "nadbytečný administrativní balast". Uvedl také, že jen v letech 2005 až 2010 se podařilo snížit administrativní zátěž podnikatelů o 16 procent, což jim ročně ušetřilo víc než 12 miliard korun.

Podotkl, že v některých regionech je drobné živnostenské podnikání časti jedinou možností, jak zajistit práci pro sebe a vytvořit místa pro jiné. "Proto musíme odmítnout opakované snahy zvyšovat odvody právě drobným podnikatelům a živnostníkům či zvýšení výdajových paušálů," prohlásil Nečas.

Výdajové paušály využívají osoby samostatně výdělečně činné k výpočtu daní a jejich výše se liší podle profese. Podle Nečase je ale diskuse o tom, jak zabránit jejich zneužívání legitimní. Jde například o možnost je omezit shora či zdola. Je podle něj možné určit například roční maximální možný obrat, do jehož výše by bylo možné paušály uplatňovat. Tím by se omezilo využívání paušálů u sdružení fyzických osob, kam patří například právní kanceláře nebo poradenské firmy.

Nečas také řekl, že nejlepší sociální politikou je vytváření pracovních míst. Chce proto přepracovat a zjednodušit zákoník práce. Chce také změnou zákonů prosazovat pružnější formy zaměstnávání. Jako příklad uvedl tzv. "job sharing", kdy se o jedno místo dělí víc lidí, nebo práci na zavolanou, kdy si zaměstnavatel se zaměstnancem budou moci dohodnout časové rozložení práce.