Prezident Václav Klaus slovně zaútočil na ministra zahraničí a předsedu TOP 09 Karla Schwarzenberga. Klausovi se nelíbí Schwarzenbergovy výhrůžky o odchodu ministrů za TOP 09 z vlády kvůli rozpočtové unii.

"Jsem z toho skutečně velmi rozladěn a myslím, že nejen já. Takhle se politika vést nedá. Já myslím, že je třeba už to straně TOP 09 a zejména panu Schwarzenbergovi říci velmi jasně," řekl Klaus na rozhlasové stanici Radiožurnál.

Reagoval tak na na manévry šéfa TOP 09, který se snaží přitlačit ke zdi premiéra Petra Nečase. Žádá po něm podpis evropské smlouvy, jejímž prostřednictvím Česko vstoupí do nové rozpočtové a hospodářské unie a vzdá se tak suverenity nad státním rozpočtem.

Proti této smlouvě, která má být reakcí Evropské unie na dluhovou krizi, je naopak právě Klaus.

Náznaky nové vládní krize rozpoutalo Schwarzenbergovo vyjádření pro Lidové noviny. "Nebudu sedět ve vládě, která povede Českou republiku mimo hlavní proud evropské integrace. Je naším bytostným zájmem sedět u stolu a podílet se na zásadních rozhodnutích, která nás silně ovlivňují," řekl Schwarzenberg.

Cristina Muntean: Česká republika, včetně pana Klause, by si měla už uvědomit, že je ve středu Evropy, a že tato země nemá jinou budoucnost než evropskou. Proto je lépe podporovat úsilí EU než ji pořad kopat hrob.


Zapojit se do debaty o vstupu Česka do rozpočtové unie můžete na Facebooku IHNED.cz

 Na zásadní rozhodnutí nemá kabinet mnoho času. Francouzský prezident Nicolas Sarkozy v pondělí prohlásil, že smlouva o rozpočtové unii by měla být podepsána do konce ledna.

Šéf TOP 09 upozornil, že Česko je na EU, kam míří 80 procent tuzemského vývozu, naprosto ekonomicky závislé a nemůže tak stát mimo evropskou politiku. "Všechny ostatní země s výjimkou Velké Británie se k rozpočtové unii připojí, nemůžeme zůstat jediní mimo v izolaci," dodal.

Antievropský Klaus

Proti smlouvě je naopak prezident Klaus. Jeho mluvčí Radim Ochvat potvrdil, že Klaus odeslal Nečasovi dopis, v němž mu oznámil, že novou smlouvu o rozpočtové unii v žádném případě nepodepíše.

Premiér se zatím jasně nevyjádřil, jak se ke vstupu do rozpočtové unie postaví ODS. Podle něj bude záležet hlavně na tom, co ve smlouvě nakonec bude, a to se mění každou hodinu.

"Ve hře je samozřejmě i alternativa, že pro nás budou podmínky nepřijatelné a ke smlouvě se nepřidáme," řekl Lidovým novinám Nečas. Jedním z kompromisů, o němž ODS uvažuje, by mohla být ratifikace smlouvy o rozpočtové unii v referendu. To ale zásadně odmítá Schwarzenberg.

Názor Jana Macháčka

Žádný zvláštní kompromis v této věci bohužel vymyslet nejde. Buď ODS ustoupí (což se podle mne nakonec stane), nebo vláda končí.

Celý blog komentátora Respektu Jana Macháčka ZDE

Nadiktované podmínky

Nová rozpočtová unie počítá například s tím, že každá signatářská země si dá do ústavy závazek, že její celkové státní dluhy nepřekročí 60 procent hrubého domácího produktu (HDP) a roční schodek rozpočtu nebude vyšší než tři procenta HDP. Za porušení těchto limitů přichází finanční sankce, kterou bude po jednotlivých signatářských zemích vymáhat Evropský soudní dvůr v Lucemburku.

Smlouva počítá také s větší koordinací hospodářské politiky a je v ní zárodek cestovní mapy ke společnému evropskému dluhopisu. Úmluva má začít platit od začátku příštího roku, pro země mimo eurozónu ale až ve chvíli, kdy přijmou euro.