Novým ministrem průmyslu a obchodu je šéf jihočeské regionální organizace ODS Martin Kuba. V kabinetu premiéra Petra Nečase (ODS) nahradil Martina Kocourka (ODS), který podal demisi kvůli aféře kolem podezřelého přesunu peněz na účet jeho matky.

Za rok a půl fungování koaliční vlády ODS, TOP 09 a VV je to už třetí výměna ministra z řad občanských demokratů.

Prezident Václav Klaus při jmenování Kubovi řekl, že stát potřebuje funkční ministerstvo průmyslu a obchodu, zvlášť v době hospodářské krize. Čeká od něj výraznou aktivitu hlavně v obchodu, zdůraznil, že by se měl ucházet o zahraniční trhy.

Kuba patří mezi vlivné politiky ODS. V minulosti média spekulovala i o jeho roli v zákulisí mocenských dohod v ODS. Loni se ucházel o post místopředsedy strany. Nečas mu ale vyčítal, že je spoluarchitektem velké koalice v Jihočeském kraji, a nedoporučoval jeho zvolení do vedení ODS.

Jihočeskou ODS, jíž Kuba předsedá, provází pověst organizace, kterou ze zákulisí řídí vlivný podnikatel a člen výkonné rady ODS Pavel Dlouhý.

Při uvedení Kuby do funkce ho premiér naopak označil za schopného politika. Vždy prý říkal, že v ODS nemají dominovat lidé, kteří stojí v zákulisí a nejsou ochotni z něj vystoupit. Kubu v uplynulém roce pozorně sledoval.

Nečas: Je to autentický člověk

"Musím říci, že je to autentický člověk s autentickými politickými názory, které je ochoten prosazovat, veřejně hájit," řekl Nečas. Kuba tak podle něj nepotřebuje nikoho v pozadí, kdo by mu napovídal, co si má myslet. "To jsem si u něho ověřil," dodal.

Zdůraznil ale, že jeho negativní názor na velké koalice trvá. Kuba podle něj vzhledem k přechodu na MPO odejde z funkce náměstka hejtmana, do konce roku i z jihočeského zastupitelstva a v příštích krajských volbách nebude kandidovat.

Doktor skončil v ODS

Dalším uchazečem o tento ministerský byl poslanec ODS Michal Doktor. Odpoledne oznámil, že právě kvůli jmenování Kuby ministrem z ODS odchází.

Nový ministr se chce ve funkci zaměřit na energetiku a obchod. Sám podniká na principu franšízy společnosti Fornetti, "což jsou takové malé pečené buchtičky". Kromě toho připravil projekt stánků ovocných koktejlů. Dodal, že toto drobné podnikání převede v rodině tak, aby se na něm nepodílel.

"Myslím si, že prorůstání tohoto byznysu (do politiky) se pan premiér obávat rozhodně nemusí," dodal v odlehčeném tónu nový ministr průmyslu a obchodu.