Nejednota při hlasování o daňové reformě silně nalomila koaliční důvěru a TOP 09 bude chtít tuto "velmi vážnou situaci" v koalici řešit.

Předseda strany a ministr zahraničí Karel Schwarzenberg dokonce poznamenal, že pokud by se taková situace opakovala, společná vláda ODS, TOP 09 a VV by se mohla rozpadnout.

Předseda poslanců TOP 09 Petr Gazdík zase uvedl, že ODS a VV spáchaly na TOP 09 ve sněmovně "velký podraz".

"Zajisté si budeme muset o tom vážně pohovořit, poněvadž to, co se stalo, je pokus o sebevraždu vládní koalice. Když se u tak důležitých věcí na poslední okamžik nedodrží hlasování pro vládní předlohu, jak se na tom koalice usnesla, to je už podle mého názoru opravdu velmi vážná situace," řekl Schwarzenberg.

Předseda TOP 09 nechtěl předjímat, jak bude jeho strana nyní postupovat a kdy bude chtít věc řešit na jednání koaličních lídrů. Řešení ale podle něj musí být radikální.

"Protože teď už je silně nalomená koaliční důvěra a stane-li se to ještě jednou, může už být nalomena úplně. Považuji to za velmi, velmi vážnou situaci," řekl Schwarzenberg.

Stanjura: Poslancům šlo o podporu sportu

TOP 09 popudilo především hlasování, ve kterém sněmovna prosadila rozdělení odvodů z loterií tak, že o třetině budou rozhodovat samy loterijní společnosti a další významný balík peněz z hazardu zamíří do fondu ministerstva školství. Většinově pro byly ODS a ČSSD, připojili se i jednotlivci z VV.

Předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura nepovažuje za zodpovědné otevírat téma rozchodu koalice. Drtivá většina daňové reformy podle něj byla odhlasována v souladu s koaliční smlouvou.

Stanjura tvrdí, že pro návrh, aby o třetině odvodů mohly nadále rozhodovat loterijní firmy, nehlasovali všichni poslanci ODS. Podle záznamu hlasování bylo pro 29 z 36 přítomných zákonodárců ODS.

"Poslancům ODS, kteří tento návrh podpořili, šlo o podporu sportu v roce 2012," uvedl Stanjura. Připustil ale, že hlasování o rozdělení odvodů z hazardu nebylo šťastné.

Návrh podle Gazdíka sice zřídil na ministerstvu školství fond, kam mají směřovat daně z hazardu určené primárně na sport, ale ten nebude podléhat žádné parlamentní ani veřejné kontrole. "Bude to takový nový medvěd ministerstva školství, kde nejsou jasně stanovena pravidla, jak se bude o penězích rozhodovat," řekl Gazdík.

Opozice a vládní VV ve sněmovně ve středu rovněž prosadily zachování daňového zvýhodnění stravenek, které vláda navrhovala zrušit v rámci daňové reformy. Stalo se tak i přes "velmi zásadní nesouhlas" ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09).