Místopředseda Senátu Přemysl Sobotka (ODS) v pátek oficiálně ohlásil úmysl kandidovat na prezidenta. Požádal o podporu své kandidatury v rámci ODS na místním sněmu strany v Liberci.

"V záplavě jiných voleb obdržel největší potlesk, nikdo nebyl proti," řekl ČTK účastník sněmu, europoslanec ODS Edvard Kožušník.

Sobotka je předsedou občanských demokratů v Libereckém kraji, Úmyslem usilovat o místo po Václavu Klausovi se netajil už dříve.

O nominaci by mohl v rámci strany soupeřit s předsedkyní sněmovny Miroslavou Němcovou (ODS), která už také dala najevo ochotu kandidovat.

Klausova nástupce bude třeba vybrat do počátku roku 2013.

Zatím ale není jasné, jakým způsobem bude zvolen. Sněmovna tento týden odstartovala proces schvalování vládního návrhu ústavní novely na zavedení přímé volby prezidenta, aby si hlavu státu mohli vybrat všichni čeští voliči, nejen parlament.

Prosazení přímé volby ale bude záviset přinejmenším v dolní komoře parlamentu na uspokojení požadavků opoziční ČSSD, která chce úpravy prezidentských kompetencí.

Zastánci přímé volby by pak pro ústavní novelu potřebovali získat ještě souhlas Senátu, který by přímou volbou přišel o část ze svých nemnoha pravomocí. Pokud se politici během příštího roku nedohodnou, Klausova nástupce by znovu vybírali členové obou komor parlamentu.