Přestože Nejvyšší správní soud na jaře rozhodl, že platy a odměny státních zaměstnanců nejsou tajné, úřady tento průlomový verdikt tvrdošíjně ignorovaly. A vytrvale odmítaly žádosti Hospodářských novin o zveřejnění částek, které berou vysoce postavení úředníci.

Do redakce chodily odpovědi plné cenzorských argumentů. Nabízíme přehled těch, které si ve světle úterní dohody ministerstva vnitra s Úřadem pro ochranu osobních údajů o zveřejňování platů jeví přinejmenším nepatřičně. V anketě hlasujte a vyberte výmluvu, která je podle vás nejabsurdnější.

1. Kraj Vysočina

 

"Nelze si představit nic než rozvrat vztahů na pracovišti, narušení vazeb, rodinných, sousedských, přátelských a dalších. Nedozírnost škod způsobených tímto poskytnutím informace nelze dohlédnout."

Děsivá vize: kraj v rozvratu, rozpadlé rodiny, rozhádaní sousedé, kteří si vyčítají platy... Úřad Vysočiny tím HN ale nedojal. Co vás?

2. Ministerstvo financí

"Pokud se týká otázky, zda-li může ministerstvo financí poskytnout informace ohledně odměn, je toho názoru, že tyto informace poskytnout nelze."

Stylisticky vytříbená odpověď na dotaz, jaké odměny ministerstvo platí Kalouskovu poradci, odsouzenému daňovému podvodníkovi Radku Šnáblovi, který má na starosti miliardové arbitráže.

3. Lesy ČR

"Z odměny obdržené za vykonanou činnost fyzické osoby uspokojují potřeby ve své privátní sféře, která nepochybně spravedlivě nemůže být předmětem zájmu široké veřejnosti."

Ať si zaměstnanci státní firmy uspokojují potřeby, jak chtějí. Problém je, že podle rozsudku Nejvyššího správního soudu má veřejnost právo vědět, kolik na to dostávají.

Zbývá vám ještě 60 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Nově všechny články v audioverzi
Máte již předplatné?
Přihlásit se