Lídři stran podepsali dodatek koaliční smlouvy, kterým VV podmínily setrvání ve vládě. Do vlády zamíří místopředsedkyně VV Karolína Peake. O novém ministru dopravy zatím není definitivně rozhodnuto. S kandidátem VV Pavlem Dobešem by měl ještě jednat premiér Petr Nečas.

Předseda VV Radek John už ráno v Pitomé kavárně u zmrzliny oznámil, že jeho strana neodejde ze současné trojkoalice s ODS a TOP 09. Véčkaři tak stáhnou už podruhé během jednoho měsíce ultimátum "podmíněného odchodu z vlády" a na odpoledním jednání K9 podepíší dodatek ke koaliční smlouvě.

"Pokud to znamená i změnu stylu Věcí veřejných, a nikoli jen konec této krize do vyvolání další krize, tak jsem tomu rád. Ale neumím si představit, že bychom dál obtěžovali občany těmi hádkami z posledních týdnů," řekl šéf poslanců TOP 09 Petr Gazdík.

4 křesla ve vládě pro VV

Radek John doplnil, že jeho strana získá v kabinetu pro své členy čtyři křesla. Dvě už má (Josef Dobeš na školství a Kamil Jankovský na místním rozvoji), na dvou se usídlí.

Kdo z VV míří do vlády?

Karolína Peake

Nedávno prohrála souboj o post oficiálního šéfa strany s Radkem Johnem a zastává funkci místopředsedkyně. Předsedkyně sněmovního Ústavně právního výboru se v poslední době snaží vybudovat si pověst osoby, která není slepě oddaná Vítu Bártovi. I ona ale s Bártou spolupracovala na jeho „etickém“ kodexu, plánu na ovládnutí státních zakázek.

Lukáš Hampl

Náměstek ministra dopravy, kterého si Vít Bárta zjevně velice oblíbil. Přestože Hampl až donedávna nebyl členem VV, faktický vůdce strany ho během pouhých šesti měsíců stihl vyslat do dozorčích rad ČEZ, Správy železniční dopravní cesty, Řízení letového provozu a Státního fondu dopravní infrastruktury.

Pavel Dobeš

Klíčový muž véčkařského zákulisí, na tajně pořízené nahrávce z jednání špiček VV o něm Vít Bárta hovoří jako o muži, který de facto drží stranickou kasu. Posledních několik měsíců pro VV řídil a vlastnil Vydavatelství Pražan, které pomocí inzerátů v časopisech Pražan a Věci veřejné finančně pomáhá straně. Vloni dělal volebního manažera při pražských volbách a také partaji pomáhal s účastí na ústavní stížnosti zelených na rozdělení Prahy na 7 volebních obvodů. Za své služby pro véčkaře, a Víta Bártu zvlášť, dostal letos v březnu luxusní trafiku - hlídá zájmy VV v dozorčí radě Českého aeroholdingu, pod který spadají jak aerolinky ČSA, tak Letiště Praha. S ministrem školství Josefem Dobešem není v příbuzenském vztahu.

První novinkou je, že Karolína Peake po dlouhých váháních přijme křeslo šéfky legislativní rady vlády a stane se vicepremiérkou.

Druhou je další střídání na ministerstvu dopravy. Nestraník Radek Šmerda, který v dubnu vyměnil faktického lídra véčkařů Víta Bártu, rezignoval. Odejde k 1. červenci a nahradí ho některý z členů VV.

Místo Šmerdy Hampl? Anebo Pavel Dobeš?

Přestože se spekuluje především o dosavadním náměstkovi Lukáši Hamplovi, který do VV nedávno vstoupil a je velkým favoritem Víta Bárty, po ministerstvu začala kolovat další zaručená zpráva: že by se ministrem mohl stát jiný člen VV - devětadvacetiletý Pavel Dobeš, klíčový muž véčkařského zákulisí.

Na tajně pořízené nahrávce z jednání špiček VV o něm Vít Bárta hovoří jako o muži, který de facto drží stranickou kasu.

Posledních několik měsíců pro VV řídil a vlastnil Vydavatelství Pražan, které pomocí inzerátů v časopisech Pražan a Věci veřejné finančně pomáhá straně.

VV jméno tají

John zatím konkrétní jméno nezveřejnil. Uvedl jen, že dotyčný se ještě před schůzkou K9 separátně sejde s premiérem Petrem Nečasem (ODS), který má ve složení své vlády poslední slovo.

"Musí mluvit s premiérem. Ještě je to věc prezidenta, takže by bylo nefér a nekorektní říct jméno. Ale my věříme, že je to jméno, na kterém bude panovat shoda," prohlásil předseda VV.

 

Zopakoval názor VV, že ministři musí být politici, kteří prosazují program své strany, a ne jen úředníci, "byť by byli sebelepší".

Místo plnění slibů jen výhrůžky

Dnešek byl už dříve mnoha politiky vyhlášen jako magické datum. Vyjasněním osudu vlády by měla skončit permanentní koaliční krize, která se táhne již od začátku dubna.

Pro společenství ODS, TOP 09 a VV však jakékoliv změny nejsou charakteristické. Typické jsou pro něj vzájemné výhrůžky. A nesplněné sliby vládních politiků.

Plané koaliční sliby

Co nesplnil Petr Nečas

- rekonstrukci vlády

- odchod lidí z ABL

Co nesplnily Věci veřejné

Odchod z vlády, pokud:

- nebudou mít ministerstvo vnitra

- nebude ve vládě Radek John

- budou ve vládě Alexandr Vondra, Ivan Fuksa a Miroslav Kalousek

- do 7. června nedostanou žádaná křesla

Nečas: Do léta obměním vládu

Premiér a předseda ODS Petr Nečas sliboval, že do konce jara vymění „slabé kusy“ ve svém kabinetu. Změny se měly dotknout každé partaje. „Ve všech třech koaličních stranách jsou i ministři, kteří svou práci ne zcela zvládají,“ řekl Nečas na konci dubna.

Zprvu premiér posouval pouze termín ohlášené rekonstrukce kabinetu, následně bral zpátky i samotná slova o ministerských rošádách. Členové kabinetu se totiž prý po zveřejnění jeho výhrůžky zlepšili.

DeABLizace? Kdepak, zůstal Josef Dobeš

Nenaplněna zůstala také avizovaná „deABLizace“ vlády. Při dubnové výměně ministrů v kabinetu zůstal ministr školství Josef Dobeš, který pro firmu ABL, donedávna vlastněnou faktickým vůdcem VV Vítem Bártou, rovněž pracoval.

V následném rozhovoru pro HN Nečas tvrdil, že odchody bývalých pracovníků této bezpečnostní agentury ještě nekončí.

„Lidé z ABL mají postupně odejít. A odcházejí. Vidím to jako proces, který probíhá,“ řekl premiér.

U tohoto závazku si sice přesné datum nevytyčil, nicméně ani po více než dvou měsících mu nedostál, přestože jako důvod k Dobešově odvolání zmínil jeho špatné čerpání evropských fondů.

A jak ve středu upozornily HN, resortu školství stále hrozí, že půldruhé miliardy z jeho operačního programu nakonec skončí na ministerstvu práce.

V jednom ale Nečas své lhůty dodržel. Existenci vlády podmínil tím, že do konce června budou schváleny klíčové reformy. Právě ve středu jich na jednání vlády prošel celý balík, některé už prošly ve sněmovně i prvním čtením.

VV „odcházely“ už nesčetněkrát

Za osudový den vyhlašovaly 30. červen především VV. K tomuto dni „podmíněně“ vypověděly koaliční smlouvu – pokud premiér nevyhoví jejich požadavkům, chystali se prý vládu opustit.

Problém je, že nikdo neví, co vlastně VV chtějí. Smírčí řízení koalice vyvolaly původně jen kvůli personálním požadavkům.

Ovšem během posledních tři týdnů za svou „klíčovou prioritu“ vyhlašovaly například reformu zdravotnictví, daňovou reformu, hazard nebo peníze na školství a dopravu.

Pochybné bylo i samotné datum. Věci veřejné už jednou dávaly nepřekročitelný termín, dokdy měl Nečas jejich požadavky splnit – 7. červen.

Žádná změna však tehdy nenastala a VV lhůtu pro naplnění svých pravidelných výhrůžek o odchodu z vlády pouze posunuly.