Politická satira, inspirovaná skandálem kolem parlamentní strany Věci veřejné, jak se na jaře objevila v rámci scénického čtení pod názvem Blonďatá bestie v pražském klubu Rubín, vychází na DVD. ČTK to dnes oznámila mluvčí projektu Dana Voláková.

"Ačkoliv představení vzniklo jednu dubnovou neděli za pár hodin, dočkalo se okamžité celonárodní slávy a bylo označeno za počin symbolizující vrchol jarní vládní krize. Premiéra, která byla 17. dubna v malém, po strop obsazeném pražském A-Studiu Rubín, má neopakovatelnou, nakažlivou atmosféru. Vyznačuje se totiž nepřetržitými výbuchy smíchu přítomných diváků," uvedla Voláková.

První představení bylo uspořádáno spontánně, narychlo a zdarma a naplánováno pro pár kamarádů na desátou hodinu večerní, tedy až po regulérním divadelním provozu. Probíhalo však nakonec za přítomnosti mimořádného množství zástupců médií, ale také dvou poslankyň za Věci veřejné.


Inscenace byla poté několikrát reprízována. V ústřední části vychází z doslovného přepisu kavárenského audiozáznamu, na němž poslankyně Kristýna Kočí svérázně komentovala aktuální dění v zákulisí vrcholné české politiky. "Její velkohubé a zároveň naivní blábolení o politických kmotrech a jejím vlivu na ně zaznamenal její kolega a záznam dal k dispozici časopisu Týden," podotkla Voláková.

Záznam pobouřil a zároveň svým způsobem i okouzlil režiséra Tomáše Svobodu a herce Ondřeje Pavelku, který s nápadem na kabaret přišel. Pavelka si vybral roli Lukáše Vícha a chopil se vidlí. Role Kristýny Kočí a kabelky s nápisem fixou Lůj Vytón se chytla herečka Bára Poláková, v roli Markéty Dobešové se představil Lukáš Příkazký.

 


Divadelníci se rozhodli přepis audiozáznamu zinscenovat doslova. Některé mimořádně neuvěřitelné pasáže zhudebnili s pomocí pianisty Mikiho Jelínka. Představení ukončuje píseň Báry Polákové Nevinná, jejíž rýmy jako ...jsem nevinná, nevinná, byla to věc cílená... se vzápětí staly hitem internetových ukázek z představení.

Pokračování v duchu Sazky

"A protože čeští politici a osobnosti veřejného života bohužel i nadále poskytují dostatek materiálu k podobným divadelním taškařicím, Kabaret Bestie, jak si nadále divadelníci seskupení kolem tohoto představení říkají, chystá už na 30. června další premiéru. Jejím hrdinou bude tentokrát bývalý šéf Sazky," dodala Voláková.

Záznam scénického čtení Blonďatá bestie vyjde 28. června. Vyrobila ho společnost Nogup agency a bude se prodávat po 149 korunách.