Sněmovna ve středu schválila zákon o protikomunistickém odboji. Opoziční KSČM neprosadila návrh na jeho zamítnutí. Účastníci odboje dostanou podle předlohy peněžité ocenění 100 tisíc korun, pozůstalí manželé po nich pak poloviční částku. V případě, že by měli odbojáři důchod nižší než průměrný, bude jim dorovnán na průměrný. Návrh zákona míří do Senátu.

Zatímco při předchozím projednávání v dolní komoře zákon ostře kritizovali komunisté, středeční závěrečné schvalování bylo bez diskuse. Pro předlohu hlasovalo 132 ze 175 přítomných poslanců. Vedle koalice ji podpořila i řada sociálních demokratů. Pokud zákon schválí Senát a podepíše prezident, začne platit symbolicky 17. listopadu.

Předloha popisuje formy odboje a odporu a vymezuje lidi, na které by se nevztahoval. Překážkou by bylo například jejich zaměstnání u bezpečnostních složek, členství v komunistické straně, v Lidových milicích, akčním výboru Národní fronty a za normalizace také ve Svazu československo-sovětského přátelství.

Za odbojáře by se nepovažovali ani lidé, jejichž odboj byl veden "zavrženíhodnou pohnutkou", nebo kteří se dopustili zavrženíhodného jednání směřujícího k popření hodnot svobody a demokracie či k popření základních lidských práv, a mohli se tomu vyhnout.

Výhody ve zdravotní a sociální péči

Někteří účastníci třetího odboje by osvědčením mohli také získat postavení válečných veteránů stejně jako ti, kteří bojovali proti nacismu za druhé světové války a nebyli vojáci. Tím by jim vznikl nárok na některé výhody, například ve zdravotní a sociální péči. Součástí symbolického ocenění by byl i pamětní odznak.

 

Osvědčení bude vydávat ministerstvo obrany na základě odborného stanoviska Archivu bezpečnostních složek, případně Ústavu pro studium totalitních režimů. Na návrh ČSSD bude o odvolání proti verdiktům ministerstva rozhodovat zvláštní komise.

Původní návrh zákona bez finančního ocenění předložili poslanci vládních stran potom, co Senát většinou hlasů stáhl ze sněmovny identickou předlohu, kterou přijal v předvolebním složení. Později koaliční poslanci podali celkový pozměňovací návrh, který schválily i špičky koalice. Vlastní návrh podala i Konfederace politických vězňů. O něm se ve středu nakonec nehlasovalo.