Poslanecký klub Věcí veřejných odmítl informace o plánu strany na předražování veřejných zakázek. Financování VV je prý transparentní a zákonné, řekla po úterním jednání sněmovní frakce její předsedkyně Karolína Peake.

Neformální lídr VV Vít Bárta žádá někdejšího výkonného místopředsedu strany Jaroslava Škárku, aby se kvůli zveřejněným informacím omluvil. V opačném případě je prý připraven na něho podat žalobu.

O údajném Bártově plánu dávat spolustraníkům za získávání financí z veřejných zakázek do stranické pokladny provizi informovala úterní Mladá fronta Dnes (MfD).

Z dokumentu také vyplývá, že o důležitých věcech ve straně nerozhoduje její řádně zvolené vedení, ale několik málo lidí sdružených v "Koncepční radě VV".

Peake: Ty informace jsou absurdní

"Zveřejněné informace pokládáme za absurdní," uvedla Peake. Představitelé VV tvrdí, že na jimi ovládaných ministerstvech byly ušetřeny miliardy. Podle Bárty jsou informace v MfD nehoráznou lží.

Klub v úterý také prakticky odmítl požadavek TOP 09, aby strana odkryla své účetnictví. Neví, co přesně by chtěl koaliční partner vidět. "Financování strany VV je zcela transparentní a v souladu ze zákony," tvrdí Peake.

Dokumenty o loňském hospodaření strany jsou ve finanční zprávě ve sněmovně, je také zadán forenzní audit. "Jméno auditorské firmy zveřejníme společně s auditem," dodala Peake.

Peake a místopředsedkyně VV Kateřina Klasnová také popřely, že by působily v "Koncepční radě VV", která údajně stranu fakticky řídí a jejíž členové jsou nadstandardně placeni.

"Pokud si představujete, že jsme seděli u kulatého stolu a propíchávali tam panenky voodoo, tak opravdu se nic takového nedělo," podotkla ironicky Peake. Klasnová zdůraznila, že z politických funkcí nikdy neprofitovala.

Bárta prý chtěl zpět investované peníze

Deník se podle Bárty opírá o jediného svědka, poslance, jenž byl z VV vyloučen. Podle MfD tomu, kdo pro stranu získá peníze, ať už z veřejné zakázky nebo od sponzora, náleží odměna. "A to 20 procent z prostředků získaných ve prospěch VV (veřejná výběrová řízení, sponzorské dary)," napsal prý Bárta v lednu 2009. Uvedl také, že chce tímto způsobem zajistit návrat svých investic do VV.

Za aférami vyvolávanými kolem VV stojí podle poslance VV Petra Skokana "evidentní snaha vytvořit jinou vládu". Skokan podotkl, že příští rok se bude rozhodovat například o dostavbě Temelína, soutěži na odstranění ekologických zátěží a o ochraně vzdušného prostoru, když skončí smlouva o pronájmu gripenů.

"Někdo chce, aby u toho někdo nebyl," podotkl Skokan, ale žádnou stranu, která VV ve vládě nechce, konkrétně nejmenoval. Jde prý o skupinky v různých stranách.

Bárta se už v době vzniku dokumentu podle MfD připravoval na to, že jeho lidé budou sedět na radnicích a ve státní správě a budou rozhodovat o veřejných zakázkách. Pro takové případy sepsal manuál, který nazval Etický kodex VV. Podle něj mohla být veřejná zakázka, o které bude člen VV rozhodovat, nadhodnocena maximálně o 10 procent oproti tržní ceně.

Členy Koncepční rady, která měla ve VV rozhodovat, se podle deníku v roce 2009 stali Josef Dobeš, Kateřina Klasnová, Karolína Peake, Jaroslav Škárka, Jana Pařízková a Markéta Vojtíšková. Hlavní slovo v ní měl Bárta, který mohl navrhovat členy rady či si vynucovat jejich chování v souladu s kodexem.

Existenci dokumentu deníku MfD potvrdil v dubnu vyloučený člen VV Škárka i Vojtíšková, která už z politiky odešla.