ČSSD by nyní ve sněmovně získala 94 mandátů, komunisté 32. Levicové strany by tak v dolní komoře měly se 126 poslanci pohodlnou ústavní většinu.

Do sněmovny by se dostala ještě ODS se 46 mandáty a TOP 09 s 28 křesly. Věci veřejné zaznamenaly další propad preferencí a dostaly se hluboko pod práh volitelnosti. (Přehled mandátů najdete v záložce Infografika)

Podle květnového průzkumu agentury STEM zůstaly ODS a TOP 09 prakticky na stejných číslech. Opoziční strany tak posilovaly zejména na úkor Věcí veřejných. Podle modelu stranických preferencí by "véčkaře" volilo 2,3 procenta lidí.

 

V průzkumu, který STEM provedl na přelomu března a dubna, tedy před vypuknutím vládní krize, měly VV 5,5 procenta a disponovaly sedmi mandáty ve sněmovně.

Lidovci na třech procentech

Na zvolení do sněmovny by nyní nedosáhli ani lidovci. Někdejší parlamentní strana si ale mírně polepšila a se 3,1 procenty, má nyní větší podporu než VV.

Žebříček stranických preferencí vede ČSSD s 27,8 procenta, ODS má 13,8 procenta, KSČM 10,9 a TOP 09 10,3. Následují KDU-ČSL s 3,1 procenta a VV s 2,3 procenta. Suverenitu - blok Jany Bobošíkové by volilo 1,5 procenta lidí a zelené, 1,4 procenta.

Vládní krize semlela Věci veřejné, dostaly by jen 2,3 procenta hlasů