Už i Rudolf Blažek, poslední muž z okruhu spolupracovníků bývalého pražského primátora Pavla Béma (ODS), našel novou práci. A ne ledajakou. Pod svá křídla si ho vzal spolustraník z ODS a ministr obrany Alexandr Vondra. Zaměstnal jej jako náměstka pro akvizice.

"Měl bych se věnovat sekci vyzbrojování a péči o majetek," říká pro server iHNed.cz Blažek, který na ministerstvo nastoupil od 1. března.

"Vzhledem k tomu, že přicházím do neznámého působiště, chci poprosit o pár dní hájení a o pochopení, že přesný plán svých priorit zatím nemám," řekl Blažek.

Bývalý druhý muž pražského magistrátu si chce zatím udržet i všechny funkce v hlavním městě. Od podzimních voleb je  předsedou klubu zastupitelů ODS a také neuvolněným šéfem výboru pro bezpečnost a legislativu.

Vondra: Blažek je osobnost

Podle Vondry je Blažek odborníkem v bezpečnostní oblasti a vyznačuje se dlouholetými zkušenostmi z komunální politiky. Sekce vyzbrojování je podle ministra z minulosti zatížena celou řadou problémů. "Proto jsem hledal osobnost, jejíž zkušenost a erudice bude zárukou realizace potřebných systémových změn v této oblasti," uvedl při příležitosti jmenování Blažka do funkce svého náměstka Vondra.

Ministr obrany měl dosud tři náměstky. Prvním náměstkem jmenoval jednoho ze svých předchůdců ve funkci Jiřího Šedivého, náměstkem pro personalistiku se stal Michael Hrbata, ekonomiku dostal na starost Libor Karásek.

Před Blažkem měl vyzbrojování na starosti Šedivý, novopečený náměstek tak převezme část jeho dosavadní agendy. Vondra v listopadu z pozice úředníka zodpovědného za akvizice výzbroje odvolal tehdejšího náměstka Jana Fulíka, který bývá odborníky kritizován za sporný miliardový nákup čtyř transportních letadel CASA. Podle pondělních informací serveru euro.cz by měl Fulík k 30. dubnu svou pozici na ministerstvu obrany zcela opustit.

Ministr pokračuje v obměnách vedení

Po nástupu do funkce zahájil Vondra razantní obměnu vedení resortu, který je často v médiích spojován s podezřelými zakázkami. Nový ministr také zadal audit hospodaření a slíbil změny směřující k tomu, že skončí nákupy armádní techniky přes prostředníky. Vondra poté ustavil patnáctičlennou komisi, která má do jara příštího roku připravit takzvanou Bílou knihu armády, tedy vizi rozvoje ozbrojených sil v příštích deseti až 15 letech.