William Cabaniss si informaci o údajném korupčním chování Martina Bartáka v únoru 2008 nenechal pro sebe. „Prakticky ihned, co se to stalo, jsem to od pana Cabanisse věděl. Byl naprosto šokován,“ uvedl pro HN americký podnikatel Marc Ellenbogen. Ten od 90. let působí v Praze, má vlivné kontakty v USA. S Cabanissem se podle svého vyjádření velmi dobře zná.

Cabaniss – někdejší velvyslanec v Česku – byl tehdy předsedou dozorčí rady automobilky Tatra, která se ocitla v potížích při plnění zakázky pro českou armádu ve výši 2,6 miliardy korun.

Barták byl tehdy náměstkem ministra obrany a Cabanissovi prý nabídl „pomoc“. K údajné žádosti o úplatek v řádech milionů dolarů došlo podle Cabanissova vyjádření pro páteční MfD ve washingtonském hotelu Centreville. Tam tehdy byla delegace vedená premiérem Mirkem Topolánkem.

Barták obvinění popírá. Kvůli aféře si vzal neplacené volno na ministerstvu financí, kde je v současnosti náměstkem.

Marc Ellenbogen se Bartákově osobě věnoval už letos na jaře ve svém sloupku pro agenturu UPI. Bartáka označil za zkorumpovaného politika, který „by měl odstoupit a být obviněn“. Pro HN ale tehdy Ellenbogen odmítl jmenovat zdroje, o které své tvrzení opírá.

„Přesně tak, případ velvyslance Cabanisse, to bylo přesně to, o čem jsem psal a mluvil,“ uvedl nyní Ellenbogen pro HN. Několik posledních měsíců prý na Williama Cabanisse naléhal, aby o případu promluvil.

„Nejvíce panu Cabanissovi podle mě vadí, že Martin Barták se stále pohybuje ve vysokých funkcích a dělá, že se nic neděje,“ uvažuje Ellenbogen o důvodech, proč Cabaniss dva a půl roku starou záležitost otevřel až nyní.

Více o tématu...