Spory mezi premiérem Petrem Nečasem (ODS) a ministrem financí Miroslavem Kalouskem (TOP 09) už začínají ohrožovat nejdůležitější vládní reformy. Po daních je ve hře zásadní reforma pracovního trhu.

Poté, co předseda vlády Petr Nečas v pondělním rozhovoru pro HN zkritizoval ministra práce Jaromíra Drábka z TOP 09 za "málo ambiciózní" novelu zákoníku práce, došla ministru financí Kalouskovi trpělivost. Nařkl Nečase z toho, že nedodržuje koaliční dohodu o reformě pracovního trhu, která má firmám zjednodušit nabírání a propouštění zaměstnanců.

"Ministr Drábek připravil novelu zákoníku práce přesně podle koaličních dohod a měl by se jich začít držet i premiér. I ODS už musí být rozpačitá z neustálých změn stanoviska premiéra, které nekorespondují s programem vlády," opřel se v pondělí do Nečase Kalousek.

Podstata sporu mezi ODS a TOP 09 je jednoduchá: Nečas chce, aby se Drábek vrátil k návrhu novely zákoníku práce, kterou současný premiér zpracoval ještě jako ministr práce loni v únoru.

Jenže Kalousek připomíná, že Drábek nenavrhuje nic jiného, než co je napsané v koaliční smlouvě. A nelíbí se mu, že je to po premiérově kritice zvýšení přímých daní o 100 korun měsíčně už podruhé během deseti dní, co se Petr Nečas distancoval od původně dohodnutého návrhu ministra z TOP 09. "Pokud v tom bude premiér pokračovat, jen tím zamlžuje reformní leadership vlády," tvrdí Kalousek.

Nečase ale nechává Kalouskova kritika docela v klidu. "Stanovisko pana Kalouska je jen předvolební výkřik a nestojí za komentář," řekl v pondělí HN Nečas.

VV: Stojíme za Drábkem

Problém je, že Nečasovu novelu nechtějí ani Věci veřejné. A bez nich vláda nic neprosadí. "Zkracování výpovědní lhůty ve chvíli, kdy snižujeme odstupné, není příliš dobrý nápad. Nelíbí se nám ani prodloužení zkušebních dob u běžných zaměstnanců. Podporujeme koaličně dohodnutou reformu zákoníku práce tak, jak ji navrhuje ministr Drábek," řekl v pondělí HN ministr pro místní rozvoj a ekonomický expert Věcí veřejných Kamil Jankovský.

Novelu zákoníku práce chtěl ministr Drábek do vlády poslat v úterý spolu s dalším balíkem změn zákonů, které vládě umožní škrtat v sociálních výdajích rozpočtu na příští rok. "Po vypořádání připomínek do konce měsíce předložím návrh vládě, projedná ho, předpokládám, v polovině září," řekl Drábek HN minulý týden.

Neústupný Nečas

Ve chvíli, kdy už měla odpřipomínkovaná novela dorazit na vládu, přitom ale není vůbec jisté, v jaké podobě má šanci v koalici uspět. Nečas i v pondělí navzdory odmítnutí TOP 09 a VV dále bojoval za svou původní verzi z roku 2009. "Drtivá většina těch návrhů je již napsána. Vše by mohlo jít tak, že bychom na začátku příštího roku mohli mít hotovou verzi, kterou by vláda poslala do parlamentu," řekl Nečas.

Podle premiéra by měla být oprášena celá verze novely, která na ministerstvu zůstala z dob, kdy je řídil on. Předlohu ministra Drábka označil za příliš mělkou a málo ambiciózní. Podle Nečase by se do novely zákoníku měla překlopit i část jeho prorodinného balíčku.

"Jsou to návrhy, které vedou k větší možnosti vytváření částečných úvazků. A samozřejmě i některé návrhy, které musí být začleněny do naší legislativy, protože nás k tomu nutí normy EU," dodal Nečas.

Samotný Drábek se v pondělí k zákoníku práce nechtěl vyjadřovat. Ještě v neděli přitom připouštěl, že se předloha uzpůsobí přání premiéra. "Budeme vycházet z Nečasovy verze, nicméně ji bude nutné aktualizovat. Nic ale ještě není jisté," řekl HN v neděli Drábek.

V diskusích kolem zákoníku nejde ale jen o to, jak se v Česku změní podmínky pro zaměstnávání a propouštění lidí. Je na něj navázána také zásadní změna v odměňování lidí placených z veřejných rozpočtů, kterou Drábek představil předminulý týden. Počítá v ní s buď úplným, nebo výrazným omezením vlivu délky praxe na výši tarifního platu. Jeho výrazné snížení by se dotklo nejen úředníků, ale i lékařů nebo učitelů. Pokud se ale změna zákoníku práce zdrží, budou platy lidí ve veřejné sféře zřejmě od ledna prozatím jen plošně sníženy o deset procent. K tomu stačí jen nařízení vlády.

Spor o zákoník práce

Varianta Petra Nečase (ODS) z února 2009:

Výpovědní lhůta

Zkrátit výpovědní lhůtu ze dvou měsíců na jeden.

Zkušební doba

Prodloužit zkušební dobu ze tří na čtyři měsíce. Vedoucí pracovníci by měli mít zkušební dobu šest měsíců.

Odstupné

Spolu se zkrácením výpovědní lhůty na jeden měsíc by mělo dojít ke zvýšení odstupného až na čtyři platy. V Nečasově variantě novely zákoníku práce z února 2009 ale měli mít nárok na čtyři měsíční platy odstupného jen lidé, kteří jsou ve firmě déle než šest let. Lidé, kteří pracují u firmy tři až šest let, měli dostat stejně jako dnes odstupné ve výši tří platů. A ti, kteří vydrží u zaměstnavatele méně než tři roky, měli dostat jen dva platy odstupného.

Varianta Jaromíra Drábka (TOP 09) ze srpna 2010

Výpovědní lhůta

Dnešní dvouměsíční výpovědní lhůtu měnit nechce.

Zkušební doba

Chce ponechat stejnou tříměsíční zkušební dobu jako dnes.

Odstupné

Drábek chce, aby zaměstnanec, který pracuje ve firmě méně než rok, měl jednoměsíční odstupné. Pokud bude u své firmy od jednoho do dvou let, měl by mít dvouměsíční odstupné a pokud tam bude více než dva roky, bude mít stejně jako dnes tříměsíční odstupné.