Předseda ČSSD Jiří Paroubek v úterý obvinil Ústav pro studium totalitních režimů (ÚSTR) z toho, že se údajně podílí na volební kampani ODS zveřejněním informací o tom, že sponzor sociální demokracie, rakouský obchodník Tomáš Melich spolupracoval s československým komunistickým režimem při obchodu se zbraněmi. 

Mluvčí ÚSTR Jiří Reichl jakoukoli spolupráci ústavu při zveřejnění těchto údajů popřel. Melich ČSSD daroval 13 milionů korun. Informace o Melichovi zveřejnil server Aktuálně.cz.

Podle dokumentů dostupných v archivu ÚSTR byl Melich řízeným agentem komunistické Státní bezpečnosti (StB), kterou zaujaly jeho obchody se zbraněmi. Měl monitorovat zbrojní trh mezi Československem a zahraničím. Melichův spis má více než 200 stran, uvedl server.

"Ukazuje se stále více, že Ústav pro studium totalitních režimů řídí osobně pan (Ivan) Langer, šéf kampaně ODS," prohlásil dále Paroubek na úterní tiskové konferenci a dodal: "Musím také říci, že by mě zajímalo, kdo obstaral, kdo tedy uložil, dodal zadání na rozpracování minulosti Tomáše Melicha, ... Kdo věci zpravodajsky zpracoval." Vyjádření poslance ODS a exministra vnitra Langera ČTK zjišťuje.

Paroubek rovněž požádal ÚSTR "o okamžité předložení vázacího aktu pana Melicha". ČSSD po předložení tohoto důkazu zváží další kroky, oznámil Paroubkův poradce Petr Dimun.

Mluvčí ÚSTR Reichl na Paroubkovu výzvu reagoval oznámením, že "zákon nám ukládá zpřístupňovat badatelům, kteří splní stanovené podmínky, materiály komunistických bezpečnostních složek". Výjimkou jsou podle něj pouze materiály, které jsou nepřístupné z důvodu ohrožení bezpečnosti státu. Paroubek či někdo jiný z ČSSD by se proto musel dostavit do ÚSTR, vyplnit potřebné formuláře a o dokumenty požádat.