katastr_nemovitost___192x128_.jpgV pátečním závěrečném čtení návrhu, který měl zdražit zápisy práv do katastru nemovitostí, chyběly dva hlasy. Proti byli sociální demokraté a k nim se se svým zamítavým postojem připojil i lidovec Ludvík Hovorka. Komunisté se zdrželi.

Vládní návrh počítal s tím, že poplatek zůstane na 500 korunách, ale platit se mělo za každou zapisovanou nemovitost. Například za rodinný domek s příslušenstvím by se platilo třeba 1000 nebo 1500 korun.

Zamítnutá novela ale řešila i jiné věci. Měnila kromě jiného způsob podávání žalob na rozhodnutí katastru. Měla umožnit očistit nemovitosti od některých starých práv tak, aby jimi vlastníci mohli třeba ručit za hypotéku.

Čtěte více

Řadě poslanců se navýšení platby za zápis do katastru nelíbilo. Jedním z nich byl i Hovorka, který předložil vlastní pozměňovací návrh, ale ten neprošel.

Ministr zemědělství Petr Gandalovič návrh obhajoval například tím, že katastr je nutné digitalizovat, aby pracoval rychleji, a tuto změnu musí někdo zaplatit. "My jsme toho názoru, že by to především měli zaplatit ti, kteří služeb katastru nemovitostí užívají," řekl. Zdůrazňoval i to, že poplatky se nezvyšovaly 14 let a jsou nejnižší v Evropě.

Sněmovna dnes naopak podpořila jinou novelu související s katastrem nemovitostí. Poslanci přijali návrh sněmovního zemědělského výboru, který navrhuje, aby návrhy na zápis do katastru bylo možné podávat elektronicky za pomoci elektronického podpisu. Novela kromě toho mění způsob zápisu vlastnických práv ke stavbám a řeší poskytování údajů z katastru. Jako vlastník nově zaevidované stavby se zapíše vlastník pozemku, na kterém je stavba postavena. V jiných případech bude muset být vztah mezi vlastníkem pozemku a vlastníkem stavby upraven zvláštní listinou, podle které se do katastru posléze zapíše vlastnictví.