paroubek_prst_direktivne__192x128_.jpgProgresivní zdanění fyzických osob by podle něj mohlo být v sazbě deset, 20 a 30 procent, nicméně o konkrétních sazbách ještě ČSSD nerozhodla. V případě registračních pokladen a minimální daně, které zrušila vláda Mirka Topolánka, šlo prý o správná ekonomická opatření, která ale symbolizovala útisk a odvedla ČSSD voliče. "Nebude se to opakovat," podotkl předseda sociálních demokratů.

Ze současných reforem, které nedávno navrhl ministr financí Miroslav Kalousek, se bude ČSSD pode Paroubka zabývat myšlenkou spojit výběr sociálního a zdravotního pojištění a případně i daní pod jednu střechu. "ČSSD je proti jejich sloučení do jedné daně, společný výběr je možný," poznamenal.

   

Co navrhuje ministr Kalousek - Čtěte více

    

    

Kalousek navrhuje revoluci: jedinou superdaň 40 procent
Přehledně: Kalouskovo nové daňové desatero
Kalouskova "superdaň" narazila na Tlustého
Kalousek už poslal na vládu návrh, jak snížit daně

Pokud se sociální demokracie vrátí do vlády, bude řešit také dopad zvýšení daně z přidané hodnoty na rodiny s dětmi a důchodce a pracovat na přijetí eura, upozornil Paroubek.

ČSSD se bude prý také snažit udržet nynější složenou daňovou kvótu, byť ne ve stejné struktuře daní. Složená daňová kvóta je poměr výnosu daní, cel a pojistného na zdravotní pojištění a sociální zabezpečení k HDP. Poslanec ODS Michal Doktor uvedl, že daňová kvóta by měla poklesnout z loňských 36,8 procenta na 33,5 procenta v roce 2010. Lidé a firmy tak podle něj získají zhruba 100 miliard korun k uspokojení vlastních priorit.