Myšlenka potravinových bank je jednoduchá. Odebírají z obchodů zboží, kterému do vypršení záruk zbývá pár dní, ale stále je bez rizika poživatelné. Jídlo tak nekončí na skládkách, ale dobrovolníci ho svážejí do zařízení pro potřebné - center pro matky s dětmi, bezdomovce nebo drogově závislé.

Francouzský gurmet Fabrice Martin-Plichta se po sametové revoluci usadil v Praze. Před devíti lety se podílel na oživení potravinových bank v Česku. Rád by, aby se k potřebným dostávaly nejen trvanlivé potraviny, ale i zbytky z restaurací, jídelen či rautů. To, co je v zahraničí normální, v Česku naráží na přísné předpisy.

Zbývá vám ještě 90 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Nově všechny články v audioverzi
Máte již předplatné?
Přihlásit se