Svůj návrat do politiky podmiňoval bývalý prezident Václav Klaus především zájmem politické scény. Toho se mu dostalo, když po jeho návratu začali volat například Boris Šťastný či Jiří Janeček, kteří následně dokonce opustili řady ODS. Ve středu ovšem Klaus oznámil, že v nadcházejících volbách kandidovat nebude. Prý není dostatek času vytvořit subjekt, který by splňoval jeho očekávání.

"Po velmi intenzivní práci a desítkách schůzek a jednání jsem zjistil, že v krátkém čase, který do voleb zbývá, lze sice vytvořit volební subjekt, který by určitým způsobem mohl uspět, ale nesplňoval by představy, s nimiž se v politice pohybuji, a který by i při případném volebním úspěchu mohl v politice dlouhodobě standardně působit. Proto jsem se – po dlouhém a bolestném rozhodování – rozhodl v těchto volbách nekandidovat," píše Klaus v prohlášení na svém webu.

Kvůli kandidatuře se v poslední době scházel se svými příznivci. "V posledních dnech, zejména po dramatických událostech minulých týdnů a měsíců, jsem se spolu s řadou podobně uvažujících lidí vážně zabýval pokusem využít říjnových parlamentních voleb ke svému opětovnému vstupu do každodenní politiky," uvedl Klaus.

Zbývá vám ještě 70 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Nově všechny články v audioverzi
Máte již předplatné?
Přihlásit se