reklama
reklama
14. 5. 2013 | poslední aktualizace: 14. 5. 2013  14:07
On-line o plísni v pivu: Vařením se nezničí

Plísně v pivu: Vařením se jedů nezbavíte, špatný byl ječmen, říká Nikola Švábová z dTestu

Časopis dTest odhalil přítomnost plísní v pivech 33 různých značek. V mnoha případech byly koncentrace mykotoxinů natolik vysoké, že by spotřebitelům mohly způsobit zdravotní potíže. Jaké pivo dopadlo nejhůře a proč? Ptali jste se Nikoly Švábové z dTestu.
jum
Čtěte více o: test | pivo | kontrola | SZPI
Ilustrační foto
Ilustrační foto

Český národ se řadí k největším spotřebitelům piva. Málokdo přitom tuší, že kromě obilného sladu, vody, chmele a dalších přísad mohou lahve s pivem obsahovat i závadné mykotoxiny - neboli plísně.

Časopis dTest, který se specializuje na testování výrobků prodávaných v Česku, odhalil, že pět výrobků obsahovalo tak vysoký podíl plísní, že mohly spotřebitelům způsobit zdravotní potíže - například bolest hlavy či nevolnost. Při dlouhodobé konzumaci pak může dojít k oslabení imunity.

reklama

Nejhůře mezi 33 značkami dopadlo tmavé pivo Svijany – Svijanská kněžna s 5,2 procenty alkoholu, v jehož litru našli 85 mikrogramů mykotoxinů.

„Sdružení dTest proto podalo podnět na Státní zemědělskou a potravinářskou inspekci,“ uvedla Nikola Švábová z časopisu.

Jedovaté látky přecházejí do piva pravděpodobně z plesnivého ječmene pro výrobu sladu.


Které značky piv dopadly v testování nejhůře a které nejlépe? Jak testování probíhá? Obsahovala piva i jiné nebezpečné látky?

Ptali jste se Nikoly Švábové z dTestu.


  Online rozhovor
Již není možné vkládat otázky

Martin Nečas
14.5. 12:09
Dobrý den.
Zajímalo by mě, jak dopadly menší pivovary - např. Poutník Pelhřimov, Primátor Náchod, Polička, Dalešice, Uherský Brod, Černá Hora,... Pokud jste je testovali. Děkuji.
Nikola Švábová
14.5. 12:59
Dobrý den,
testovali jsme celkem 50 druhů lahvového piva, z těch, které jste vyjmenoval - pouze Primátor Náchod. Všechny výsledky jsou zdarma k dispozici na http://www.dtest.cz/clanek-2886/test-mykotoxinu-v-pivu-2013

knihovna @kozlovice.cz
14.5. 12:25
prosím a jak dopadlo pivo Radegast, děkujeme
Nikola Švábová
14.5. 13:01
Dobrý den,
testovali jsme značku Radegast Originál. Tolerovatelné množství tohoto piva je s ohledem na mykotoxiny a podle výsledků našeho testu 1,3 l. Při vypití tohoto množství nedojde k překročení poloviny denní tolerovatelné dávky deoxynivalenolu.

teh
14.5. 12:29
Dobry den,

Které značky piv dopadly v testování nejhůře a které nejlépe?

Jak testování probíhá?

Obsahovala piva i jiné nebezpečné látky?

Diky.
Nikola Švábová
14.5. 13:03
Dobrý den,
naše testování se zaměřilo výhradně na obsah mykotoxinů. Přítomnost jiných látek jsme nezkoumali. Testování proběhlo v odborné laboratoři. Všechny výsledky naleznete zdarma na http://www.dtest.cz/clanek-2886/test-mykotoxinu-v-pivu-2013

Tomas Pavlata
14.5. 12:34
Dobrý den, proč jedno pivo obsahuje nebezpečné látky a druhé od stejného výrobce nikoliv?
Nikola Švábová
14.5. 13:04
Dobrý den,
zde bychom se mohli pouze dohadovat, zda byl např. použit jiný slad apod. Nicméně tato otázka by měla směřovat především na výrobce daného piva. Konkrétní technologie výroby nám nejsou známy.

dave
14.5. 12:36
jak dopad pivovar klaster?
Nikola Švábová
14.5. 13:07
Dobrý den,
testovali jsme značku Klášter Světlé. Tolerovatelné množství tohoto piva je s ohledem na mykotoxiny a podle výsledků našeho testu 2,2 l. Při vypití tohoto množství nedojde k překročení poloviny denní tolerovatelné dávky deoxynivalenolu.

Roman
14.5. 12:41
Dobrý den, testovali jste pivo Radegast, jak v testu obstálo?
Nikola Švábová
14.5. 13:07
Dobrý den,
jak již bylo zmíněno, testovali jsme značku Radegast Originál. Tolerovatelné množství tohoto piva je s ohledem na mykotoxiny a podle výsledků našeho testu 1,3 l. Při vypití tohoto množství nedojde k překročení poloviny denní tolerovatelné dávky deoxynivalenolu.

Bob Razowsky
14.5. 12:55
A jak dopadl Prazdroj, Pilsner Urquell ale i Gambrinus, nejznamejsi a (asi) nejprodavanejsi znacky v CZ?
Nikola Švábová
14.5. 13:11
Dobrý den,
testovali jsme značku Pilsner Urquell a Gambrinus Originál 10° a Gambrinus Excelent 11°. Tolerovatelné množství těchto piv je s ohledem na mykotoxiny a podle výsledků našeho testu 3,4 l, respektive více než 5l a 3,1l. Při vypití tohoto množství nedojde k překročení poloviny denní tolerovatelné dávky deoxynivalenolu. Více informací naleznete zde: http://www.dtest.cz/clanek-2886/test-mykotoxinu-v-pivu-2013

anonym
14.5. 12:57
Zkoumali jste také, které pivovary do piva přidávají tzv. tetrahop?
Nikola Švábová
14.5. 13:12
Dobrý den,
náš test se zaměřil výhradně na obsah mykotoxinů v pivu.

anonym
14.5. 12:58
Dobrý den, jaká je pravděpodobnost výskytu plísní i v točených pivech? Výrobní suroviny jsou stejné a od stejných dodavatelů nebo ne? Děkuji.
Nikola Švábová
14.5. 13:14
Dobrý den,
točená piva jsme netestovali, takže přesné výsledky stanovit nemůžeme. Lze se domnívat, že by byly obdobné, neboť přítomnost mykotoxinů nesouvisela se skladováním, ale s výskytem plísně v ječmeni pro výrobu sladu.

Jirka
14.5. 12:59
Dobry den, dojde na zaklade testu ke stazeni nekterych vyrobku z trhu?
Nikola Švábová
14.5. 13:16
Dobrý den,
naše sdružení podalo podnět k pěti značkám piva, které vykazovaly nejvyšší podíl mykotoxinů. Je na vyhodnocení Státní zemědělské a potravinářské inspekce, jak bude dále postupovat. Nicméně je třeba zmínit, že pro pivo není v českém právu (na rozdíl od jiných potravin z obilí) stanoven maximální limit mykotoxinů.

Daniel
14.5. 13:00
Dobré odpoledne,

lze poznat závadné pivo i pouhým okem, nebo plíseň není vůbec vidět?

Děkuji,
Daniel
Nikola Švábová
14.5. 13:17
Dobrý den,
mykotoxiny pouhým okem není možné rozeznat, nicméně určitou indícií může být to, když po otevření láhve vychlazené pivo překotně vypění, aniž bychom s ním předtím třepali.

knihovna @kozlovice.cz
14.5. 13:00
prosím a jak dopadlo pivo Radegast, děkujeme
Nikola Švábová
14.5. 13:19
Dobrý den,
jak již bylo zmíněno, testovali jsme značku Radegast Originál. Tolerovatelné množství tohoto piva je s ohledem na mykotoxiny a podle výsledků našeho testu 1,3 l. Při vypití tohoto množství nedojde k překročení poloviny denní tolerovatelné dávky deoxynivalenolu.

Michaela Páleníková
14.5. 13:01
V testu nedopadl příliš dobře Pardál výčepní desítka. Dá se předpokládat, že podobnou kvalitu bude mít i Pardál Echt?
Nikola Švábová
14.5. 13:23
Dobrý den,
v několika případech se stalo, že různá piva od stejného pivovaru měla v testu zcela jiné výsledky. Nedá se tedy zobecňovat výsledek jednoho piva na všechny výrobky daného pivovaru.

Petr Taborsky
14.5. 13:01
Dobry den,
u cepovaneho piva je vzhledem ke stejnym surovinam situace obdobna nebo mykoza potrebuje urcity cas (v lahvovem pivu), aby se vyvinula ?

Dekuji.
Nikola Švábová
14.5. 13:26
Dobrý den,
mykotoxiny v pivu pocházejí z napadeného ječmene. Za tepla a vlhka se dále mohou rozmnožit a následne se toxiny nezničí ani při vaření. Pokud je tedy čepované pivo vyráběno z napadeného ječmene, bude též obsahovat mykotoxiny.

haFka
14.5. 13:01
Takové odhalení děsí, brr. Chci se zeptat, jak vy osobně s takovými zjištěními, které dTest učiní, žijete, nakupujete, jíte. Říkáte si, "co mě nezabije, to mě posílí", nebo přepečlivě vybíráte, co pozřete?
Nikola Švábová
14.5. 13:28
Dobrý den,
domnívám se, že většina z týmu dTestu se při nakupování našimi testy řídí. Z testů vyplývá, že v každém sortimentu je možné si najít i kvalitní výrobky.

anonym
14.5. 13:01
Existují v Česku ještě průmyslové pivovary vařící pivo čistě z tradičních surovin bez přidávání např. chmelového extraktu?

Jak dopadly Prazdroj a Budvar?
Nikola Švábová
14.5. 13:30
Dobrý den,
ve výsledcích testu naleznete nejenom, jak dopadly Vámi uváděné značky piva, ale také deklarované složení jednotlivých piv. Můžete si tedy obsah chmelového extraktu ověřit. Výsledky jsou k dispozici zde http://www.dtest.cz/clanek-2886/test-mykotoxinu-v-pivu-2013

Lubos
14.5. 13:03
Dobrý den.
Testovali jste prý lahvová piva.
Myslíte, že podobně by dopadly u daných značek i točená? Nemohou se mytoxiny v lahvích na obchodech množit?
Děkuji
Nikola Švábová
14.5. 13:31
Dobrý den,
jak již bylo výše uvedeno, mykotoxiny v pivu pocházejí z napadeného ječmene. Za tepla a vlhka se dále mohou rozmnožit a následne se toxiny nezničí ani při vaření. Pokud je tedy čepované pivo vyráběno z napadeného ječmene, bude též obsahovat mykotoxiny.

mulisak
14.5. 13:05
Dobrý den,
zajimalo by mne nakolik je obsah plísňových toxinů "stabilním" parametrem jednotlivých piv. Není hodnocení pouze snapshotem jehož výsledky jsou zcela náhodné, dle toho jak moc zapařenou fůru ječmene zrovna ten který pivovar zpracovával? Tzn. kdyby se test prováděl např. před měsícem pohoršovali bychom se nad zcela jinými značkami než Svijany či Primátor, nebo je velká šance že by výsledky byly podobné?
díky
Nikola Švábová
14.5. 13:35
Dobrý den,
výsledky obsahu mykotoxinu záleží na kvalitě použitého ječmene, která se může měnit. Námi publikované výsledky se vztahovaly ke konkrétním šaržím, které jsou vyjádřeny datem spotřeby. Ve výsledcích jsou nicméně uvedena srovnání obsahu mykotoxinů z let 2011 a 2010. Můžete si tedy prověřit Vaší oblíbenou značku.

Terka
14.5. 13:08
Dobry den
Nikola Švábová
14.5. 13:35
Také Vás zdravím :-)

anonym
14.5. 13:14
Jský je rozdíl mezi chmelem, chmelovým produktem a chmelovým extraktem?
Co je izomerizovaný chmelový extrakt a maltózový sirup?
Nikola Švábová
14.5. 13:51
Dobrý den,
chmel je rostlina užívaná při výrobě piva. Pokud je chmel nějakým způsobem zpracován, jedná se o chmelový produkt. Při vylouhování určitých látek z chmele v extrakčním činidlu vzniká chmelový extrakt. V testu jsme se nicméně blíže chmelem nezabývali, neboť plísně v pivu pocházejí z napadeného ječmene.

Mirka Kratochvílová
14.5. 13:25
Dobrý den,
testovali jste také lahvového Bernarda? Jak dopadl?
Děkuji. MK
Nikola Švábová
14.5. 13:38
Dobrý den,
testovali jsme Bernard Černý ležák, Bernard S čistou hlavou švestka a Bernard S čistou hlavou Free. Výsledky všech značek piv jsou k dispozici zdarma na http://www.dtest.cz/clanek-2886/test-mykotoxinu-v-pivu-2013

anonym
14.5. 13:38
Dobrý den, čekáte nějakou odezvu od dotčených pivovarů? Případně už jste nějakou dostali? děkuju.
Nikola Švábová
14.5. 13:55
Dobrý den,
na výsledky testů pravidelně reagují výrobci i dodavatelé, jejichž produkty se v testech neumístili nejlépe. S výrobci následně výsledky konzultujeme, případně jim poskytujeme další informace. Vždy uvítáme ochotu výrobců kvalitu výrobku zlepšit.

Miki
14.5. 13:40
Dobry den,
pri exkurzi v nejmenovanem pivovaru jsme videli, jako je chmel nebo jecmen pohazen jen tak ve skladu v spine na podlaze. Jake jeste jine nebezpecne latky mohou piva obsahovat?
Nikola Švábová
14.5. 13:56
Dobrý den,
tady bychom mohli pouze spekulovat. Test se zaměřil pouze na přítomnost mykotoxinů a o přítomnosti jiných látek nemáme relevantní informace.

Karbous
14.5. 13:50
Dobrý den,
které mykotoxiny jste sledovali a jaký je jejich dopad na zdraví člověka?
Mohou tyto látky pocházet také z chmele, nebo uvažujete pouze o špatné kvalitě ječmene, případně proč?

Díky
Nikola Švábová
14.5. 14:01
Dobrý den,
v testu se prověřovala přítomnost mykotoxinů deoxynivalenol a deoxynivalenol-3-glukosid. Při překročení denní tolerovatelné dávky může docházet k nevolnostem, střevním potížím či bolestem hlavy. Negativní důsledky příjmu mykotoxinů se ovšem projevují především při opakované konzumaci. Jejich dlouhodobé působení může vést k oslabení imunity. Je třeba také dodat, že mykotoxiny se vyskytují i v jiných potravinách z obilí.
Mykotoxiny pocházejí z fusariové plísně, která napadá klasy sladovnického ječmene a její toxické zplodiny přecházejí do piva.

Luk
14.5. 13:50
Dobrý den, lze tedy říci, že vzhledem k české legislativě jsou německá a rakouská pivo co se týče obsahu mykotoxinů bezpečnější?
Nikola Švábová
14.5. 14:07
Dobrý den,
nedávno byl zveřejněn výzkum Univerzity pro půdní kulturu ve Vídni, ze kterého vyplývá, že rakouská a německá piva měla obdobné výsledky jako česká piva.
Česká legislativa vychází z nařízení Evropské komise z roku 2006. Maximální povolené limity jsou stanoveny např. pro těstoviny, obilí či mouku. Paradoxně nejsou stanoveny pro pivo, ačkoliv jeho podstatnou složkou je také obilí.

Již není možné vkládat otázky
  Online rozhovor


Autoři: jum, pek
reklama
Zobrazit náhled
Zbývá 1000 znaků
Řádí tu ubožák, který neustále prochází diskuze (Technická poznámka)
a vkládá do nich nesmyslné a většinou vulgární příspěvky pod cizími...
Odkud vítr fouká ? (J.Š.Hájek)
Navštívil jsem za poslední dva roky několik středních (např. Litovel)...
. (abc)
Pivo piju jen od žízně, když řídím autobus nebo jsem jinde na...
Plísně v pivu: Vařením se jedů nezbavíte, špatný byl ječmen, říká Nikola Švábová z dTestu (slavekvor)
Dříve se pěstoval sladovnický ječmen na výrobu piva,zbytek byl...
? (anonym)
Jsme největšími pijáky piva na světě, máme u nás největší výskyt...
Zobrazit diskusi

Nový občanský zákoník

Kmenový list

Největší změna soukromého práva za 20 let.
Co se změní pro vás?

Vstupte do speciálu iHNED.cz
Nejčtenější
reklama
VIDEO
Karel Janeček
Matěj Smlsal
VIDEO
Plán dotačních programů pro zdravější dopravu ve městech – vozidla poháněná plynem nebo elektřinou.
Po několika netransparentních zakázkách udělal rázný konec jak firmě...
reklama
reklama
reklama