Američané před dvěma lety naléhavě hledali způsob, jak prověřit, že v mořských plodech nezůstaly žádné škodliviny z ropy, která zaplavila Mexický záliv. Našli ho díky Češce Lucii Drábové.

Doktorandka z Ústavu chemie a analýzy potravin Vysoké školy chemicko-technologické v Praze metodu vyvinula s přispěním své kolegyně Kamily Kalachové.

Úřad, jenž má ve Spojených státech kontrolu bezpečnosti potravin na starosti, vypsal výběrové řízení, do kterého mohli své nápady poslat odborníci na potravinářství z celého světa.

Mladé výzkumnici z Česka stačilo vytáhnout plán ze šuplíku, protože toto téma již dříve zpracovala v rámci evropského projektu Conffidence.

Zbývá vám ještě 70 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Nově všechny články v audioverzi
Máte již předplatné?
Přihlásit se