Ještě před padesáti lety celý svět "spořádal" každý rok 70 milionů tun masa. Rostoucí oblibu masitých jídel ale potvrzují data z roku 2007, kdy se číslo vyšplhalo na 268 milionů tun. S tím se zvýšila i průměrná spotřeba na jednoho obyvatele – z 22 kilogramů v roce 1961 se dostala na kilogramů čtyřicet.

Popularita hovězího masa, které v šedesátých letech tvořilo drtivou většinu, ale pomalu klesá. Nahrazuje ji vepřové a už také "zdravé" drůbeží maso. Zvláště v západních zemích.

Žebříčků největších konzumentů ale překvapivě nevládnou američtí milovníci hamburgerů a steaků. Na prvním místě jsou Lucemburčané.

Zbývá vám ještě 80 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Nově všechny články v audioverzi
Máte již předplatné?
Přihlásit se