Osm z deseti letošních uchazečů o vysokoškolské studium plánuje od října nejen chodit do školy, ale zároveň i pracovat. Současně je však čeká tradiční problém: sehnat odpovídající práci, která by jim zaručila praxi v požadovaném oboru a následně i atraktivní zaměstnání.

„Situace na trhu práce je v posledních dvou letech náročnější. Uchazečů je víc než otevíraných pozic,“ uznává Alice Punch, ředitelka personálního oddělení farmaceutické společnost Zentiva.

Přesto se osmdesát procent vysokoškoláků, kteří po letních prázdninách nastoupí na univerzity, chce pokusit najít job v oboru, který hodlá vystudovat. Vyplynulo to z průzkumu společnosti LMC, která spravuje pracovní portály Jobs.cz a Prace.cz.

Její spolupracovníci se v průběhu ledna a února ptali téměř 1500 mladých lidí, kteří se letos hlásí na vysokou školu. Šlo nejen o maturanty, ale i o současné studenty, kteří chtějí změnit studijní obor, anebo o ty, kteří již pracují a chtějí se na akademickou půdu vrátit.

Většinou ale studenty čeká obvyklý scénář: práci nenajdou, a i ti, kteří by chtěli v budoucnu pracovat třeba jako advokáti, berou zavděk brigádami v úplně jiných, osvědčených oblastech - třeba v gastronomii. V provozovnách rychlého občerstvení, v restauracích a hospodách je pracovních příležitostí dlouhodobě dostatek.

Potvrdil to jiný průzkum LMC z loňského dubna, kterého se zúčastnilo více než pět tisíc studentů. Tři čtvrtiny z nich odpověděly, že si respondenti v průběhu studia aktivně hledali práci ve svém oboru, jenže úspěšná byla jen třetina. A jen necelá pětina získala práci v oblasti, na niž je zaměřeno studium.

Firmy chtějí praxi. Kde ji vzít?

Firmy přitom po absolventech s praxí v oboru přímo volají. Míst pro elévy však mnoho nenabízejí. Ačkoliv zpravidla tvrdí, že studentské pozice k dispozici jsou.

V průzkumu, který loni společnost LMC provedla mezi 137 firmami, uvedlo 67 % z nich jako důležitý faktor pro výběr absolventů právě prokazatelnou praxi z komerčního prostředí.

Například zástupci společnosti Deloitte ČR napřed říkají, že u většiny pozic určených absolventům není předešlá praxe vyžadována a "propracovaný systém školení a následně získané zkušenosti v Deloitte předchozí pracovní zkušenost vynahradí". Poté ale připojí dovětek: "Přesto u pozic, kde je již předešlá praxe podmínkou, většinou požadujeme jeden až dva roky zkušeností z podobného oboru či odpovídající vzdělání."

Ani odpověď Daniely Šímkové z personálního oddělení logistické a zásilkové firmy DHL není úplně konkrétní. "Vytváříme otevřené prostředí pro studenty. A pokud se takový člověk osvědčí, vždy se snažíme najít další uplatnění v DHL divizích v celé ČR,“ tvrdí Šímková. Společnost podle ní nabízí akademikům týdenní až tříměsíční stáže.

Ve farmaceutické Zentivě zaměstnávají studenty na částečný úvazek. "Několik jich u nás dokončuje svou diplomovou práci,“ říká personální šéfka Alice Punch, jejíž firma má mezi studenty skvělé renomé. Podle průzkumu České studentské unie by v ní chtělo pracovat nejvíce studentů medicíny a farmacie.

Jak skloubit práci se studiem

Sami studenti mají podle výzkumu společnosti LMC odlišné představy o tom, jak skloubit práci a studium.

Zatímco někdejší středoškoláci by raději zůstali v zaměstnání a studovali dálkově, maturanti a současní akademici uvažují spíše o přivýdělku – tedy o práci na zkrácený úvazek nebo o brigádách.

„Zatímco letošní maturanti pravděpodobně do určité míry nedokážou odhadnout náročnost nadcházejícího vysokoškolského studia a příliš neřeší potřebu odpovídající praxe pro získání dobrého uplatnění po dokončení vysoké školy, zvláště dřívější absolventi střední školy si již na nutnost pracovat zvykli a pravděpodobně nechtějí ztratit získané kontakty a pozici. Plných devadesát procent z nich proto plánuje při studiu pracovat,“ vysvětluje Ondřej Mysliveček, analytik společnosti LMC.

Podle Myslivečka se zvláště u vysokoškoláků, kteří se letos znovu rozhodli podat přihlášku na univerzitu, ukazuje, že si mnohem více uvědomují význam odpovídající praxe. "Pokud ji při studiu získají, mají větší šanci na dobré uplatnění na pracovním trhu," dodal Mysliveček.