Cenu Ferdinanda Peroutky za rok 2007 získali novináři a publicisté Karel Hvížďala a Adam Drda a sportovní novinář Karel Tejkal. Ocenění jim na ceremoniálu v panteonu Národního muzea v Praze předali zástupci Sdružení Ferdinanda Peroutky.

Po návratu z exilu byl Hvížďala ve vedení Mladé fronty a Týdne

hvizdala_karel_192x128.jpgŠestašedesátiletý Hvížďala pracoval v 60. letech minulého století jako reportér Mladého světa, v následující dekádě v nakladatelství Albatros. Od roku 1978 žil v exilu v Německu, kde působil jako komentátor rozhlasové stanice Svobodná Evropa; do vlasti se vrátil v roce 1990. Působil ve vedení Mladé fronty Dnes a Týdne, nyní spolupracuje s několika deníky a časopisy a vystupuje v rozhlase i televizi.

Hvížďala je také autorem řady poetických próz, dvou desítek rozhlasových her a 15 knih rozhovorů, například s bývalým prezidentem Václavem Havlem, dnešním prezidentem Václavem Klausem i s jeho současným protikandidátem na tuto funkci Janem Švejnarem. "Karel Hvížďala stále znamená velice kvalitní kritickou sondu, ponořenou do problémů naší společnosti," uvedli organizátoři cen.

Drda působil v českých denících i redakci BBC

Šestatřicetiletý Drda vyšel z prostředí českého disentu, na přelomu 80. a 90. let minulého století začal psát do revue Střední Evropa. Působil v Českém deníku, Českém týdeníku a Lidových novinách a zejména v české redakci britské rozhlasové stanice BBC.

Drda připravil k vydání řadu knih, v posledních letech mapuje vzpomínky politických vězňů, válečných veteránů, obětí komunistického režimu i holokaustu. "Bytostné zaujetí a angažovanost proti totalitě obecně a komunistické zvláště jsou v nejhlubším základu jeho publicistické činnosti," prohlásili pořadatelé ceremoniálu.

Za normalizace byl Tejkal na dvě desítky let odstaven od mikrofonu

Karel Tejkal působil ve sportovní redakci Českého rozhlasu od 50. let minulého století. V roce 1968 patřil k významným komentátorům tehdejšího společenského dění, za což jej během následující normalizace komunisté na dvě desítky let "odstavili" od mikrofonu; psal proto metodické texty v podniku Sportpropag. Po návratu do rozhlasu řídil pořad Dobré jitro, nyní se podílí na tvorbě rozhlasových seriálů a bádá v rozhlasovém archivu.

Cena Ferdinanda Peroutky byla založena v roce 1995 ke stému výročí narození tohoto významného českého novináře a publicisty. Peroutka (1895 až 1978) mimo jiné řídil za první republiky kulturně politickou revue Přítomnost a přispíval do Lidových novin. Po únoru 1948 emigroval, v zahraničí kromě jiného psal komentáře pro rozhlasovou stanici Svobodná Evropa.