Policie prověřuje další dotaci, kterou ze státního rozpočtu získala společnost Bono Publico spjatá s bývalým starostou Budišova na Třebíčsku Ladislavem Péťou. Píší to Lidové noviny (LN). O případu informuje také Mladá fronta Dnes (MfD).


Jedná se o patnáctimilionovou dotaci, která byla původně určena pro Sdružení obcí Podještědí, ale skončila u lidí kolem Péti. Na podezřelý projekt upozornilo policii ministerstvo pro místní rozvoj.


"Dostali jsme přes patnáct milionů korun ze státního rozpočtu na přípravu projektu zavedení internetové prezentace obcí. Naše Sdružení obcí Podještědí bylo příjemcem dotace, ale většinu z nich dostala společnost Atelier Habitat a Bono Publico, jejichž šéfové za námi s celým projektem přišli," řekl předseda Sdružení obcí Podještědí Josef Kamenský.


Peníze byly určeny na přípravu dokumentace pro projekt multimediální prezentace regionů. "V každém účastnickém městě měl vyrůst multimediální pavilon, kde by se návštěvníci mohli dozvědět aktuální informace o turistickém ruchu a nabídkách pro výletníky po celé republice," vysvětlil původní myšlenku projektu spolumajitel firmy Atelier Habitat a zakladatel projektu Bono Publico Marek Řičář.


Informace potvrdila i mluvčí ministerstva pro místní rozvoj Jana Víšková. "Nemůžeme prozrazovat detaily případu, abychom nenarušili policejní vyšetřování. Mohu ale potvrdit, že na podzim roku 2005 bylo na projekt Bono Publico vyplaceno patnáct a půl milionu korun ze státního rozpočtu," řekla Víšková s tím, že detaily projektu a okolnosti zadání dotace prověřují auditoři, kteří na ministerstvu už několik týdnů pracují. Podle zjištění odhadli hodnotu vykonané práce na tomto projektu na necelý milion korun.


Soutěž o státní dotace vypsalo ministerstvo pro místní rozvoj vedené nynějším předsedou ČSSD Jiřím Paroubkem na podzim 2004. Peníze měly podpořit žadatele, kteří chtěli čerpat z evropských fondů, ale bojovali se složitou bruselskou administrativou.


Všichni uchazeči žádali o podporu v řádech statisíců korun, jen Bono Publico požadovalo rovnou více než 15 milionů. Pomocí těchto peněz ze státní kasy chtělo vytvořit projekt za 134 milionů a údajně tak zavést internet do stovek obcí. Mluvčí Víšková ale řekla, že tento ambiciózní projekt Bono Publico nikdy nepředložilo.


"Oni měli za těch patnáct milionů vypracovat jeden kvalitní projekt v hodnotě 134 milionů. Místo toho předložili čtyři žádosti po dvou milionech, z nichž tři byly tak nekvalitní, že nesplnily ani nejzákladnější formální náležitosti a byly vyřazeny," uvedla. I přes výhrady ministerských úředníků ale příslušnou komisi přesvědčil ředitel odboru Jiří Faifr, který podle oficiálního zápisu řekl, že "je třeba tento projekt v plné výši podpořit s ohledem na jeho znalost projektu a potřebnost jeho realizace".


První díl peněz vyplatilo ministerstvo loni v září, druhou část dostala společnost v prosinci. To už ale podle Víškové bylo jasné, že žádný projekt nevznikl. Exministr pro místní rozvoj Radko Martínek (ČSSD), za jehož působení v křesle ministra se peníze vyplácely, a Parouberk tvrdí, že o věci nic nevědí. Paroubek přitom svým podpisem žádost schválil.


Exstarostu Péťu policie vyšetřuje kvůli podezření z machinací s dotacemi EU a vydírání Řičáře. Spolu s Péťou vyšetřuje i někdejšího šéfa kabinetu dvou premiérů Zdeňka Doležela a úředníka ministerstva zemědělství Miloslava Řehulku. Údajně se snažili získat peníze nadhodnocením projektů opravy zámku v Budišově a opravy třebíčského zámku. Projekt opravy budišovského zámku byl podle policie nadhodnocen o 30 milionů a projekt opravy třebíčského zámku o 42 milionů korun.


Policie zatkla také bývalou náměstkyni ministra pro místní rozvoj Věru Jourovou, která ale byla ve čtvrtek propuštěna z vazby. Policisté ji obvinili z přijímání úplatku.