Jacqui Smithová a Gordon BrownLabouristická vláda Gordona Browna utrpěla v britském parlamentu těžkou porážku. Sněmovna lordů odmítla novou verzi protiteroristického zákona. Její nejkontroverznější část počítala s prodloužením doby zadržení podezřelých teroristů bez oficiálního obvinění na 42 dnů.

Porážku přiznala v úterý i ministryně vnitra Jacqui Smithová, když prohlásila, že zákon bude stažen z dalších jednání. Sněmovna lordů, obdoba českého Senátu, odmítla dokument v poměru 309 ku 118 hlasům.

V červenci přitom zákon těsně prošel dolní komorou - Sněmovna reprezentantů jej schválila pouze o 9 hlasů. Podle konzervativce Davida Davise se jedná o "největší porážku v dějinách sněmovny."

Čtěte v souvislostech

"Hluboce lituji, že někteří ignorují teroristické hrozby, jen protože se bojí přijmout nepopulární, ale potřebné rozhodnutí," řekla Smithová. Zároveň potvrdila, že připravuje novou podobu zákona. Británie podle ní stále "musí být připravena na nejhorší." "Mojí prioritou je ochrana obyvatel Británie," dodala.

Odpor opozice

Kontroverzní zákon naopak přišel vhod britským konzervativcům. Stínový ministr vnitra Dominic Grieve řekl, že jeho strana je "perfektně připravena na boj s terorismem." V diskusi se Smithovou zároveň vznesl otázku, proč vláda nepoužije současné zákony, které jsou dostatečné.

Čtěte blogy na iHNed.cz

V současnosti je v Británii doba, po kterou může být někdo zadržen bez sdělení obvinění, nejvíce 28 dní. O její prodloužení se vláda snaží od pokusů o útoky na londýnském letišti v roce 2006. Tehdy si britská policie stěžovala, že podezřelé téměř nestihla obvinit.

Nová podoba zákona se nicméně setkala s odporem také u ostatních stran a některých lidskoprávních organizací.