Marihuana bude legálně sloužit ke zmírnění závažných onemocnění. K dostání bude ještě letos v lékárnách na elektronický předpis, ovšem pacienti si ji alespoň prozatím budou muset koupit.

Počítá s tím novela o využívání konopí k léčebným účelům, kterou dnes schválil Senát hlasy 67 ze 74 přítomných členů. Normu nyní ještě dostane k podpisu prezident.

Senátoři ČSSD poukazovali na to, že konopí bude v lékárnách pro řadu pacientů cenově nedostupné, pokud nebude alespoň částečně hrazeno z veřejného zdravotního pojištění. Pojišťovny se tomu zatím brání.

Pacient by za konopí mohl podle dosavadních odhadů zaplatit až 10 000 korun měsíčně. Nelegálně si ale drogu podle kritiků pořídí nadále mnohem levněji.

"Nedotované konopí bude pacientům k ničemu," uvedl například senátor ČSSD Petr Gawlas. Norma podle něho jenom zakonzervuje současný stav. Podle Gawlase bude třeba přesvědčit pojišťovny, že konopí je v některých případech skutečně lék.

Spoluautor poslanecké předlohy Pavel Bém z ODS přiznal, že úhrada konopí z pojištění nemohla být v normě obsažena v zájmu jejího prosazení.

"Je to zatím o velkém byznysu," uvedla místopředsedkyně Senátu Alena Gajdůšková (ČSSD). Podle ní je třeba hledat cestu, jak zabránit případné kriminalizaci pacientů, kteří si konopí pěstují pro vlastní potřebu, nebo umožnit "babkám kořenářkám", aby jednu rostlinku mohly použít k výrobě léčivého přípravku. "Jestliže je možné v zákoně formulovat to, že malé množství drogy není kriminalizováno, nevím, proč bychom nemohli tolerovat skutečně ty babky kořenářky," dodala.

Za dotování léčebného konopí se postavil také Jiří Stabla z firmy vyrábějící produkty z konopí. "Lékárny nejspíše nebudou drahé konopí vůbec odebírat, protože nebudou pacienti, kteří by na to měli," uvedl. Jeden gram dováženého konopí by podle něj mohl stát 80 až 220 korun. Pacienti ale podle něj často potřebují i desítky gramů marihuany za měsíc.

Stabla zároveň dodal, že pokud by se léčivá marihuana pěstovala v České republice, mohla by její cena klesnout o desetikoruny za gram. Licencované konopí z Česka by potom bylo oproti dováženému až o dvě třetiny levnější.

Marihuanu je možné používat například při zmírnění příznaků rakoviny, Parkinsonovy choroby, roztroušené sklerózy, lupénky nebo atopického ekzému. Na dovoz a distribuci konopí bude dohlížet Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL), který má do roka začít vydávat licence tuzemským pěstitelům.

SÚKL by také určoval, na jaké ploše by se konopí pěstovalo. Ústav má například vydávat maximálně pětileté licence tuzemským pěstitelům a organizovat výběrové řízení na nákup marihuany.

Podmínkou pro udělení licence by bylo také to, že tuzemské konopí bude levnější než dovážené. Podle spoluautora poslanecké předlohy Pavla Béma by se cena léčebného konopí mohla snížit nejméně o polovinu.