Jak poznat finanční zdraví obce

Za rizikové jsou považovány ty obce, jejichž výpočet celkové likvidity (schopnosti krýt krátkodobé závazky) dá výsledek menší než 1 a zároveň podíl cizích zdrojů k celkovému majetku je vyšší než 25 procent. Je-li například první ukazatel 2,5, znamená to, že aktuální likvidní prostředky jsou dvaapůlkrát vyšší než závazky. Poměr zadlužení pak vychází z porovnání dlužné sumy a souhrnného majetku obce.

Zničené a zarostlé chodníky, neopravené domy, lampy, které z úsporných důvodů nesvítí, zanedbaná kanalizace a hromada dluhů, jež je prakticky nemožné splatit. Pohled na Prameny na Chebsku, nejzadluženější obec v České republice, vypadá dosti neutěšeně.

Ves se 125 stálými obyvateli kvůli nevydařenému projektu závodu na stáčení minerálních vod tíží nesplacené závazky blížící se 100 milionům korun. Exekutoři už v dražbách prodali většinu obecního majetku včetně budovy radnice, obstavené jsou obecní pozemky i účet v bance.

Prameny v tom ovšem nejsou samy. Hospodaření českých obcí se i v důsledku finanční krize v posledních letech zhoršuje.

Potvrzuje to čerstvá studie agentury Čekia. Podle ní je počet obcí s vyšší mírou finančních problémů, potenciálně až s rizikem krachu, v České republice na nejvyšší úrovni za posledních 11 let. Vůbec poprvé se mezi rizikově hospodařícími subjekty objevil celý kraj - Středočeský, kde donedávna "vládl" David Rath.

Může za to krize?

Žádná panika z toho, že by se začaly finančně hroutit vesnice, či dokonce větší města, jak se to například letos stalo hned ve čtveřici měst v USA, ovšem v Česku zatím namístě není.

I když se počet obcí, jejichž finanční situace přesáhla přijatelnou mez, zvýšil v posledních čtyřech letech čtyřnásobně, stále jich je na pomyslné černé listině jen 84 z celkových 6246 obcí v České republice. Mezi těmi problémovými jsou i známá jména, například Český Těšín, Vizovice či Kořenov.

Naopak taková Praha se navzdory svým investicím do černých děr typu Opencard či předražených staveb, jako je tunel Blanka, stále těší dobrému finančnímu zdraví.

Zbývá vám ještě 50 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Nově všechny články v audioverzi
Máte již předplatné?
Přihlásit se