Stačilo projektu tu pár bodů odebrat, jinému naopak přidat a peníze z fondů Evropské unie šly tam, kam vedení Úřadu regionální rady regionu soudržnosti Jihozápad potřebovalo.

Největší dotační podvod v České republice – údajně nezákonné rozdělování evropských dotací na rozvoj regionů v Jihočeském a Plzeňském kraji – začal ve středu dopoledne řešit pražský městský soud.

Bývalý ředitel Úřadu regionální rady regionu soudržnosti Jihozápad Jiří Trnka a jeho tehdejší podřízený Martin Půlpytel jsou obžalováni ze zneužívání pravomoci veřejného činitele, pletich při veřejné soutěži a veřejné dražbě a poškozování finančních zájmů Evropských společenství. Hrozí jim až 12 let vězení.

Finanční prostředky na projekty, které Trnka a Půlpytel údajně nezákonně dostali na seznam, ministerstvo pro místní rozvoj na základě upozornění od policie neodeslalo. Pokud by se tak stalo, nezákonně by se použilo skoro 27 milionů korun.

Trnka: někomu jsem se nehodil do krámu

"Nikdy jsem nekradl, nevzal si úplatek, ani jsem nikoho nezvýhodnil. Musel jsem být odstraněn, protože jsem se někomu nehodil do krámu," vypovídal Trnka během středečního soudního procesu.

Policisté ale mají na Trnku hned několik důkazů. Předně čtyři tisíce stran znaleckého posudku a odposlechy z kanceláře a telefonů.

Trnka chce však odposlechy využít ve svůj prospěch a pustit soudu ty pasáže, v nichž ho jihočeští a plzeňští politici žádají, aby podpořil jejich projekty. "Jasně z nich vyplývá, že jsem jim nevyhověl," prohlásil Trnka.

Trnka pak před trestním senátem prohlásil, že byl jeden z mála úředníků, který se snažil rozdělovat dotace nezávisle. Naopak musel neustále čelit tlaku politiků, aby vybral projekty z obou krajů ve stejné hodnotě. Tlačili na něj prý i žadatelé.

"Vždy jsem těmto tlakům odolal," uvedl. Podle svých slov proto také skončil u soudu, prý se "nehodil někomu do krámu". Zmínil se také o tom, že se s dotacemi snažil přes svého bývalého tajemníka manipulovat hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola (ČSSD).

Jak si Trnka a Půlpytel hráli s bodováním projektů

Obžaloba tvrdí, že Trnka s Půlpytlem zasahovali do bodování projektů. Stačilo například přidat pár bodů na propagační turistický projekt Plzeňského kraje za 4,3 milionu. A naopak ubrat body festivalu Jazz Fest, který měl dostat 5 milionů, informuje ze soudní síně redaktor HN.

Výsledek? Kraj peníze dostal, jazzmani ne. "Projekt byl vyřazen," popsala státní zástupkyně Darja Dunajová.

S dotacemi za 3,7 miliardy korun měli Trnka a Půlpytel manipulovat v roce 2009.

Podle obžaloby zasahovali do schvalování žádostí o dotace proto, že chtěli, aby soutěžní projekty z Plzeňského kraje čerpaly srovnatelné množství peněz jako projekty podané v Jihočeském kraji. Tím prý sledovali zajištění podpory plzeňských zástupců při hlasování o celkovém seznamu projektů.

Bez schválení seznamu by totiž nešly žádné peníze na projekty, na kterých podle obžaloby měli zájem někteří členové výboru regionální rady – například nynější ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba (ODS) či hejtman Plzeňského kraje Milan Chovanec (ČSSD).

Jiří Trnka věří, že obžaloba u soudu neobstojí. V rozhovoru pro server IHNED.cz uvedl, že hospodaření jeho organizace patřilo k nejprůhlednějším.

Výbor regionální rady nechal kvůli vyšetřování přehodnotit všech 630 přihlášených projektů a zrušil přidělení dotace původně vybraným 177 projektům. Po přehodnocení získalo dotaci 140 projektů, ze 70 procent byly stejné jako při původním hodnocení.

Oba muže už před měsícem obvinila protikorupční policie z dalších manipulací s dotacemi, tentokrát ve výši 6,3 miliardy korun. Spolu s Trnkou a Půlpytlem se v tomto případě stíhá i Trnkova nástupkyně v čele úřadu Klára Böhmová.