Dluhy, které zbyly Janu Fischerovi po neúspěchu v prvním kole prezidentské volby, jsou podstatně nižší. Fischer dostal na transparentní účet 2,9 milionu korun od podnikatele Ladislava Drába, informoval server novinky.cz.

Na úhradu dluhu za kampaň tak Fischerovi zbývá sehnat ještě zhruba 5,3 milionu korun. ČTK to řekl jeho spolupracovník Martin Hakauf. Fischer již dříve uvedl, že peníze na splacení závazků má zajištěny a postupně je uhradí.

Fischerovy náklady na kampaň se odhadují na 25 milionů korun, největším sponzorem jeho snahy stát se hlavou státu byl podnikatel Tomáš Chrenek. Mladé frontě Dnes (MfD) Chrenek dříve řekl, že na kampaň dal 14 nebo 15 milionů. Několikamilionové dluhy zbylé po kampani už ale zaplatit odmítl, někdejší premiér Fischer tak musel shánět jiné sponzory.

O tom, že by mu s úhradou měl pomoct právě spolumajitel energetické skupiny CE Group podnikatel Ladislav Dráb, psala MfD počátkem března.

Minulý týden odevzdalo do Senátu v souladu s požadavky zákona vyúčtování kampaně všech devět uchazečů o křeslo hlavy státu. Všechny výdaje neměl tou dobou kromě Fischera uhrazeny ani nynější prezident Miloš Zeman.

Když Fischer účetnictví své kampaně koncem března zveřejnil, činily neuhrazené závazky 8,18 milionu korun. Po odečtení daru 2,9 milionu zbývá 5,28 milionu.

Všechny dluhy plánuje Fischer splatit do konce dubna, kdy také zveřejní dodatek k účetnictví.