Šéf žalobců Pavel Zeman na pondělním setkání s novým ministrem spravedlnosti potvrdil, že bude znovu navrhovat Lenku Bradáčovou z Ústí nad Labem na post vrchní státní zástupkyně v Praze.

Zeman tak Blažkovi zopakoval stejné jméno, které koncem června předložil ke jmenování i Blažkovu předchůdci Jiřímu Pospíšilovi. Ten sice deklaroval, že s Bradáčovou souhlasí, ale jmenovat ji nestihl. Premiér Petr Nečas jej před tím odvolal.  

Blažek, který bude mít konečné slovo, se zatím k Zemanově návrhu vyjadřuje opatrně. Minulý týden po svém jmenování se neukvapil a ponechal si odstup.

"Proti paní Bradáčové nic nemám, ovšem rozhodně nepůjdu na politickou objednávku. Svou rozhodovací pravomoc si chci ponechat," řekl ministr a zdůraznil, že nejvyšší státní zástupce Zeman je jeho podřízený.

Lenka Bradáčová odmítá schůzku Zemana s Blažkem komentovat. Zatím podle ní platí pouze to, že se má s novým ministrem sejít. "Termín ale zatím není stanoven," řekla Bradáčová serveru IHNED.cz.

Bradáčová jako politické téma

Kdo je Lenka Bradáčová

Ambiciózní devětatřicetiletá doktorka práv nyní pracuje ve funkci náměstkyně krajského státního zástupce v Ústí nad Labem. Je známá svou precizní prací a řadí se k nejlepším expertům na trestní právo v ČR. Sama se často účastní vyšetřování kauz a kromě dozorování policejní práce s detektivy i úzce spolupracuje. Podobně tomu bylo i u posledního případu, kdy se podílela na zatčení poslance Davida Ratha a dalších sedmi lidí, kteří byli obviněni z korupce a nyní jsou ve vazbě. Bradáčová pracovala i na odhalení úplatných litoměřických soudců.

Povýšení Bradáčové ze severu Čech do Prahy se na začátku letních prázdnin stalo jedním z hlavních politických témat.

Nejčastěji se spekulovalo o tom, že právě dřívější Zemanův návrh jmenovat Lenku Bradáčovou vrchní státní zástupkyní byl hlavním důvodem odvolání Jiřího Pospíšila z čela justice.

Petr Nečas to ale kategoricky vyloučil a Pospíšilův vyhazov opakovaně zdůvodnil tím, že exministr nechtěl šetřit ve svém resortu a manžersky jej nezvládl.

Pavel Zeman však připustil, že "zaslechl" zprávy o tom, že Bradáčová vadí části Nečasovy ODS.

Ústeckou doktorku práv by rádi v hlavním městě viděli zástupci nejen opozice, ale i z koalice. Například šéf poslanců TOP 09 Petr Gazdík serveru iDnes.cz koncem června řekl, že pokud se Bradáčová nestane šéfkou Vrchního státního zastupitelství v Praze, může hrozit i koaliční konflikt.

Zdvořilá Kalouskova žádost

Ministr financí a místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek poté za celou svou stranu prohlásil, že "zdvořile žádá, aby byla Bradáčová jmenována a rozptýlily se veškeré pochybnosti".

Místo vrchního státního zástupce se uvolnilo poté, co z něj po tuhém boji s exministrem Pospíšilem odešel Vlastimil Rampula přezdívaný "zametač citlivých politických kauz".

Pavlové Zeman s Blažkem na pondělní schůzce rovněž dohodli na společném postupu při přípravě nového zákona o státním zastupitelství a domluvili si pravidelné konzultace. "Schůzka byla velmi korektní a věcná," sdělil Pavel Zeman ústy své mluvčí Heleny Markusové.