Ruský prezident Vladimir Putin přes výhrady opozice a ochránců lidských práv podepsal sporný zákon, který zvyšuje pokuty za přestupky na demonstracích. Nová pravidla tak mají platit ještě před dalším velkým protestem, svolávaným opozicí do Moskvy na úterý 12. června.

Zatímco až dosud hrozila zatčeným demonstrantům či pořadatelům akce pokuta v rozmezí tisíc až pět tisíc rublů (asi 625 až 3130 korun), nyní se maximální hranice posouvá až ke 300 tisícům rublům v případě jednotlivých občanů.

V případě právnických osob, například politických stran se ale může vyšplhat až k jednomu milionu rublů (625 tisíc korun). Zákon umožňuje trestat i "protestní promenády" či dokonce i jen výzvy k protestům.

Proti novému zákonu protestovali i členové prezidentské rady pro lidská práva, výhrady zazněly i od Evropské unie.

Putin však všechny námitky smetl ze stolu: "Při srovnání s analogickými právními normami jiných evropských zemí - Německa, Itálie, Španělska, Británie či Francie - není v našem zákonu ani jedno ustanovení, které by bylo přísnější než opatření v analogických zákonech ve jmenovaných zemích," prohlásil s odvoláním na odůvodnění, které obdržel ze Státní dumy, dolní komory ruského parlamentu.

Komentátoři však upozorňují, že podobné přísné tresty mohou v uvedených zemích padat až po prokázání trestného činu, zatímco v Rusku hrozí už ve správním řízení před smírčími soudci, o jejichž nepodjatosti vůči opozičním aktivistům panují silné pochyby.

Putin připustil, že zákon bude možné pozměnit, pokud se ukáže, že obsahuje vady či umožňuje dvojsmyslný výklad.

Opozice se už chystá napadnout sporný zákon u ústavního soudu.

Vládní strana Jednotné Rusko protlačila zákon sněmovnou toto úterý po více než jedenáctihodinové debatě, jakou duma už dlouho nezažila. O den později následoval hladký souhlas horní komory parlamentu. Ačkoliv se čekalo, že prezident vzápětí připojí svůj podpis, učinil tak až po dvou dnech. Vyvrátil tak spekulace, že by kvůli nepříznivému ohlasu mohl sporný zákon vetovat.