Kauzu privatizace Mostecké uhelné společnosti (MUS) dostali na stůl žalobci Vrchního státního zastupitelství (VSZ) v Olomouci. Rozhodlo o tom nedávno Nejvyšší státní zastupitelství v Brně.

Případ do Olomouce putoval poté, co se z případu vyloučil šéf pražského vrchního státního zastupitelství Vlastimil Rampula. Učinil tak kvůli kárné žalobě, kterou na něj v souvislosti s případem MUS podal ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS).

Podle šéfa olomouckého vrchního státního zastupitelství Iva Ištvana žalobci musejí nyní rozsáhlý spis čítající několik tisíc stran prostudovat. Do Olomouce zatím policejní spis nedorazil, tamní státní zástupci se zatím seznamují s obsahem dozorového spisu.

Pospíšil podal kárné žaloby na Rampulu, jeho náměstka Libora Grygárka, Ladislava Letka, jenž případ MUS v minulosti dozoroval, a bývalou šéfku odboru závažné hospodářské a finanční kriminality vrchního zastupitelství Marcelu Kratochvílovou počátkem letošního ledna.

Ministr jim vytýká především průtahy, část z nich označil za účelové. Kárné žaloby se týkají především údajné nečinnosti pražského VSZ v souvislosti s dotazem Švýcarska, zda se Česko hodlá připojit k tamnímu trestnímu řízení, které se týká obchodů s akciemi MUS. České úřady se nakonec připojit nestihly.