O budoucnosti vlády se bude rozhodovat v úterý, kdy budou vládní strany diskutovat o rozpočtových škrtech. V případě krachu jednání čekají zemi předčasné volby.

Pokud ČSSD příští volby vyhraje, bude prý hledat takové politické spojence, kteří jí pomohou zrušit a napravit podstatné části reforem prosazených zejména ODS a TOP 09. "V koalici s těmito stranami by to logicky možné nebylo," uvedl Sobotka. Nejsilnější pravicové strany podle něj usilují o destrukci sociálního státu, zatímco ČSSD o jeho uchování a modernizaci. "Proto si sociální demokraté koalici s ODS či TOP 09 na celostátní úrovni nepřejí a ani ji nepřipravují," prohlásil.

Kalousek vládu s ČSSD nevyloučil

Místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek přitom v rozhovoru pro Lidové noviny uvedl, že si koalici se sociálními demokraty umí představit. Podle Sobotky však jsou tyto úvahy pouze součástí "vnitrokoaliční ofenzívy", jejímž cílem je vytvořit tlak na Věci veřejné, aby kapitulovaly před daňovými a rozpočtovými návrhy TOP 09 a ODS. "Cílem pravice ve skutečnosti není vyvolání voleb," podotkl Sobotka s tím, že by oběma stranám nejvíce prospěl pobyt v opozici, kde by se podle něj mohly očistit od korupčních a klientelistických vazeb.

Vládní krizi vyvolaly v úterý Věci veřejné, když se širší vedení strany usneslo na podmíněné demisi ministrů za VV. Premiér Petr Nečas vzápětí VV varoval, že si tím uzavřou prostor pro jednání. Předseda VV Radek John proto oznámil, že ministři předají podepsané demise jemu a on si je nechá u sebe.

Ministři za VV Karolína Peake, Pavel Dobeš a Kamil Jankovský to však odmítli. Poslanecký klub VV pak odhlasoval, že ministři podají demise, až zkrachují jednání o budoucnosti vlády.