Ministerstvo práce se chystá letos kvůli úsporám seškrtat výdaje na sociální dávky a podpory. Chce na ně dát o tři miliardy korun méně, než počítalo. V úterý to řekl ministr práce Jaromír Drábek (TOP 09). Ve svém resortu by měl podle návrhů ušetřit v tomto roce celkem asi 3,8 miliardy korun.

Chce snížit také náklady na informační technologie a provoz.

Na šetření se shodli ekonomičtí ministři. Podle nich by vláda měla plánované schodky rozpočtu dodržet a zemi nezadlužovat. Kvůli nepříznivému vývoji ekonomiky tak budou potřeba větší škrty. Vláda o nich jedná.

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) původně například navrhoval zmrazení důchodů, úplně zakonzervovat by se ovšem neměly. Porostou ale pomaleji než dosud.

Důsledná kontrola

Tři z celkových 80 miliard na dávkách a podporách je podle Drábka možné ušetřit díky "důslednému vyžadování podmínek", veřejné službě či kontrole v systému docházky nezaměstnaných.

Ministr uvedl, že převedením vyplácení všech dávek z radnic do úřadů práce může stát vydávání příspěvků a podpor lépe sledovat. "Myslím si, že ten cíl je dosažitelný. Je to otázka dalších měsíců. Takové je zadání, které já respektuji, při jednáních jsem se k němu přihlásil," uvedl Drábek.

Do výdajů na dotace pro sociální služby by se podle něj sahat nemuselo. Ministerstvo už většinu letošních peněz rozdělilo. Ve druhém kole dotačního řízení zbývá už jen malá část celkové sumy.