Několik set lidí vzalo útokem parlamentní budovu v ukrajinské metropoli. Dav prolomil zátarasy a snaží se proniknout do sněmovny na protest proti chystanému omezení sociálních dávek pro osoby, které se před 25 lety podílely na likvidaci následků havárie černobylské jaderné elektrárny. Policie zatím tlaku rozhořčených demonstrantů odolává.

Ukrajinský parlament v rámci úsporných opatření projednává návrh zákona o omezení sociálních dávek a penzí pro Ukrajince, kteří se po havárii černobylské jaderné elektrárny v roce 1986 podíleli na záchranných pracích. Právní předpis byl s připomínkami schválen v prvním čtení a odeslán vládě k dopracování.

Připravovaná novela vyvolala mezi veřejností krajně negativní reakce. Do Kyjeva se v úterý sjely stovky bývalých černobylských záchranářů z nejrůznějších míst země ve snaze krácení dávek zabránit. Lidé obsadili prostor před parlamentní budovou a zahájili časově neomezenou demonstraci.

Část protestujících prorazila policejní zátarasy a opakovaně se pokusila proniknout do sněmovny. Lidé nesli transparenty "Ruce pryč od černobylských dávek" a "Nesahejte nám na penze". Radnice na místo střetů povolala speciální policejní oddíly, které dav blokují. Do protestů se podle agentury Unian zapojili i bývalí účastníci sovětské invaze do Afghánistánu.

Chaotická situace zavládla i uvnitř parlamentní budovy, kde se vyhrotily spory mezi vládní koalicí a opozicí kvůli osudu expremiérky Julije Tymošenkové. Kyjevský soud ji nedávno poslal na sedm let do vězení kvůli údajnému poškození státu při podpisu smlouvy na dovoz ruského zemního plynu. Tymošenková obvinění odmítá a označuje za politický útok.

Poslanci opoziční strany Vlast (Baťkivščyna), které vězněná expremiérka předsedá, se dnes ve sněmovně dostali do ostrého konfliktu se zastupiteli vládní Strany regionů. Opozice obsadila parlamentní tribunu, ohradila ji barikádou z lavic a vyvěsila na ni plakát s nápisem "Svobodu pro Juliji".

Opoziční poslanci žádají, aby parlament zařadil na program jednání návrh zákona, který by Tymošenkovou zbavil trestní odpovědnosti za hospodářská rozhodnutí učiněná v ústavní funkci. To by podle opozičních poslanců vedlo k jejímu okamžitému propuštění. Poslanci vládních stran jsou ochotni o podobném návrhu jednat, nikoli ale v takovém znění, které by Tymošenkové umožnilo vyjít z věznice.